Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

HwA: pytania o zasady ...

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o świecie H. P. Lovecrafta.
Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: sirafin » wtorek 26 sty 2010, 17:13

"8janek8" pisze:Na karcie jest napisane "Dowolna faza" (w tym faza Spotkania w Innych Swiatach).
"Dowolna faza" nie oznacza jeszcze "Dowolne miejsce". Potwory w Arkham nie pojawiaja sie tylko w jednej konkretnej fazie. Jesli karta Bram innego gracza (Faza Spotkan w Innych Swiatach) mialby spowodowac pojawienie sie potwora w Arkham, na obszarze gdzie stoi Kate, to potwor sie nie pojawi. Tylko tyle.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 17:20

No to mamy pelna jasnosc :)

Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: sirafin » wtorek 26 sty 2010, 17:25

Z ciekawosci zerknalem na angielska karte by sie upewnic czy tam tez uzyto na pewno slowa "obszar". No i uzyto, malo tego, jest nawet podlinkowane.

http://www.arkhamhorrorwiki.com/Kate_Winthrop

Jesli kogos to nie przekona to juz sam nie wiem ;)
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 28

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: Sh' eGzor » wtorek 26 sty 2010, 18:32

A jeszcze jedno pytanie: Czy podczas walki z Yigiem po jego przebudzeniu ,rzucamy koscmi zeby zdjac Przeklenstwo w fazie przygotowan badaczy?

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 18:46

Nie widze przeciwwskazan.

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: poooq » wtorek 26 sty 2010, 19:03

Podobnie jak i na Blogoslawienstwo. A tak gramy od calkiem niedawna.


Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 20:12

Ale jak mozna byc Poblogoslawiony w walce z Yigiem?

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: poooq » wtorek 26 sty 2010, 20:54

Mialem na mysli Blogoslawienstwo w kazdej walce z Przedwiecznym... Akurat z Yigiem jest na to mala szansa...


Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: Wagnard » wtorek 26 sty 2010, 23:01

Dobra... zwracam honor z tymi lokacjami (swoja droga mozna mniej agresywnie). Mylace jest to, ze czesto pada Other World location na roznych kartach.

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 23:33

Nie wiem jak z kartami, ale w instrukcji jest stosowany keyword "area".

bartas
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 104
Rejestracja: piątek 20 sty 2006, 17:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: bartas » wtorek 26 sty 2010, 23:40

a ja mam takie pytania:

1. Jezeli jestem w Innych Swiatach, na pierwszej lokacji i wylosuje karte, ze moge natychmiast wracac do Arkham a na bramie lezy/a potwory to czy:
a) wdaje sie z nimi od razu w walke/unikam ich
b) walcze z nimi/unikam ich dopiero w nastepnej fazie ruchu
c) skoro mam znacznik eksploracji to czy jestem nietykalny w fazie w ktorej wrocilem przedwczesnie do Arkam i w nastepnej (dopoki np nie zamkne bramy) ?

2.Wole sie upewnic...czy jak jestem zatrzymany w Innych Swiatach to nadal ciagne karte spotkan dla danego swiata? (czyli w sumie musze tych kart pociagnac 3 zamiast 2)

Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: sirafin » środa 27 sty 2010, 09:02

@bartas
Z potworami ktore sa na planszy walczy sie/unika w Fazie Ruchu. Jesli wracasz przed czasem (w Fazie Spotkan w Innych Swiatach) to w najblizszej Fazie Ruchu bedziesz zmuszony walczyc/unikac potworow przebywajacych na tym samym obszarze. Zasada nietykalnosci tyczy sie tylko tej tury w ktorej wrociles. Znacznik Eksploracji chroni jedynie przed ponownym wciagnieciem przez brame, nie przed potworami.

Dlatego czasem nie oplaca sie korzystac z szansy wczesniejszego powrotu (jedna tura nietykalnosci moze byc cenniejsza)

2. Tak. Zatrzymanie powoduje brak Fazy Ruchu, wszystkie pozostale fazy gracz rozgrywa normalnie.


"Wagnard" pisze:Dobra... zwracam honor z tymi lokacjami (swoja droga mozna mniej agresywnie). Mylace jest to, ze czesto pada Other World location na roznych kartach.
Ale przeciez nikt tu nie ma do ciebie pretensji :D To bardzo czesto spotykana pomylka przy Arkham, bo zwykle w slowa "obszar", "pole", "lokacja", "miejsce" sa przeciez normalnie uzywane wymiennie, a w instrukcji nie podkreslono, by zwrocic szczegolna uwage, iz okreslenie "obszar", zawsze bedzie uzywany wylacznie w kontekscie lokacji miejskiej. Swego czasu na forum Galakty toczyla sie dyskusja wokol podobnego problemu, odnosnie opisu zetonu Ogara z Tindalos i tego, czy ten potwor goni Badaczy stojacych na ulicy :)
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

bartas
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 104
Rejestracja: piątek 20 sty 2006, 17:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: bartas » środa 27 sty 2010, 15:58

...i goni po ulicach tez?
nie pamietam juz wyniku koncowego owych dyskusji ;-)

@sirafin dzieki

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: poooq » środa 27 sty 2010, 16:38

Goni, goni...


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: sirafin » środa 27 sty 2010, 18:02

No tak, naprodukowalem sie wtedy, a poooq i tak zapomnial... :P
Ogar porusza sie tylko na OBSZARY.

"sirafin" pisze:
"prodi33" pisze:Z tym Ograrem to zasialiscie we mnie watpliwosci. Dotychczas gramy tak, ze jezli ma sie ruszyc to idzie w strone najblizszego Badacza, niezaleznie czy jest to ulica czy jakis obszar. Ale moze faktycznie gralismy zle.
OK, widze ze piesek powoduje zamieszanie, no wiec zerknijcie na kilka zetonow potworow z dodatkow i zauwazcie fakt wyraznego rozgraniczania na "obszar" i "ulice":

Nasz nieszczesny Ogar
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/images/3/31/HoundOfTindalosBack.png[/img]

Hunting Horror
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/images/2/27/HuntingHorrorBack.png[/img]

Lloigor
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/images/a/a6/LloigorBack.png[/img]
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: poooq » środa 27 sty 2010, 19:29

Ja to zrozumialem tak, ze w momencie kiedy badacz stoi z ogarem na ulicy stosuje sie zwykle zasady (unikaj albo walcz) a kiedy ma ruch to sunie do obszaru z badaczem. Wiec goni Badacza po ulicy (np. z karty mitow). Ten jezyk polski jest wieloznaczny na milion sposobow...


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: sirafin » środa 27 sty 2010, 19:45

Ale tu chodzilo o interpretacje opisu na zetonie, a on dotyczy wlasnie RUCHU.

To ze Ogar moze sie pojawic na ulicy, np w skutek karty Mitow, ktora dodaje nowe potwory na ulice, to zupelnie inna bajka i nie ma nic wspolnego z problemem :)
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: poooq » środa 27 sty 2010, 22:15

OK, dosc teorii. Ogarow do garow!


Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 28

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: Sh' eGzor » sobota 06 lut 2010, 21:41

Pytanie po dzisiejszej rozgrywce. Czy jesli zapieczetuje brame to potwor przesuwa sie na ulice czy nadal pozostaje na obszarze ,zapieczetowanym na dodatek?

Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"

Re: HwA: pytania o zasady ...

Postautor: Wagnard » sobota 06 lut 2010, 21:57

U nas zawsze zostawal. Pieczec chroni tylko przed pojawianiem sie sie bram i potworow. Rozumiem wiec, ze potwory juz przebywajace na zapieczetowanym obszarze moga tam przebywac nadal, ale zadne nowe nie moga ani wejsc ani pojawic sie tak po prostu.


Wróć do „Ratusz Arkham”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość