Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

HwA: pytania o zasady ...

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o świecie H. P. Lovecrafta.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin » wtorek 26 sty 2010, 17:13

[quote=""8janek8""]Na karcie jest napisane "Dowolna faza" (w tym faza Spotkania w Innych Swiatach).[/quote] "Dowolna faza" nie oznacza jeszcze "Dowolne miejsce". Potwory w Arkham nie pojawiaja sie tylko w jednej konkretnej fazie. Jesli karta Bram innego gracza (Faza Spotkan w Innych Swiatach) mialby spowodowac pojawienie sie potwora w Arkham, na obszarze gdzie stoi Kate, to potwor sie nie pojawi. Tylko tyle.


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 17:20

No to mamy pelna jasnosc :)



Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin » wtorek 26 sty 2010, 17:25

Z ciekawosci zerknalem na angielska karte by sie upewnic czy tam tez uzyto na pewno slowa "obszar". No i uzyto, malo tego, jest nawet podlinkowane.

http://www.arkhamhorrorwiki.com/Kate_Winthrop

Jesli kogos to nie przekona to juz sam nie wiem ;)


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 29

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Sh' eGzor » wtorek 26 sty 2010, 18:32

A jeszcze jedno pytanie: Czy podczas walki z Yigiem po jego przebudzeniu ,rzucamy koscmi zeby zdjac Przeklenstwo w fazie przygotowan badaczy?



Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 18:46

Nie widze przeciwwskazan.



Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1940
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq » wtorek 26 sty 2010, 19:03

Podobnie jak i na Blogoslawienstwo. A tak gramy od calkiem niedawna.




Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 20:12

Ale jak mozna byc Poblogoslawiony w walce z Yigiem?



Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1940
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq » wtorek 26 sty 2010, 20:54

Mialem na mysli Blogoslawienstwo w kazdej walce z Przedwiecznym... Akurat z Yigiem jest na to mala szansa...




Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard » wtorek 26 sty 2010, 23:01

Dobra... zwracam honor z tymi lokacjami (swoja droga mozna mniej agresywnie). Mylace jest to, ze czesto pada Other World location na roznych kartach.



Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 » wtorek 26 sty 2010, 23:33

Nie wiem jak z kartami, ale w instrukcji jest stosowany keyword "area".



bartas
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 104
Rejestracja: piątek 20 sty 2006, 17:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: bartas » wtorek 26 sty 2010, 23:40

a ja mam takie pytania:

1. Jezeli jestem w Innych Swiatach, na pierwszej lokacji i wylosuje karte, ze moge natychmiast wracac do Arkham a na bramie lezy/a potwory to czy:
a) wdaje sie z nimi od razu w walke/unikam ich
b) walcze z nimi/unikam ich dopiero w nastepnej fazie ruchu
c) skoro mam znacznik eksploracji to czy jestem nietykalny w fazie w ktorej wrocilem przedwczesnie do Arkam i w nastepnej (dopoki np nie zamkne bramy) ?

2.Wole sie upewnic...czy jak jestem zatrzymany w Innych Swiatach to nadal ciagne karte spotkan dla danego swiata? (czyli w sumie musze tych kart pociagnac 3 zamiast 2)



Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin » środa 27 sty 2010, 09:02

@bartas
Z potworami ktore sa na planszy walczy sie/unika w Fazie Ruchu. Jesli wracasz przed czasem (w Fazie Spotkan w Innych Swiatach) to w najblizszej Fazie Ruchu bedziesz zmuszony walczyc/unikac potworow przebywajacych na tym samym obszarze. Zasada nietykalnosci tyczy sie tylko tej tury w ktorej wrociles. Znacznik Eksploracji chroni jedynie przed ponownym wciagnieciem przez brame, nie przed potworami.

Dlatego czasem nie oplaca sie korzystac z szansy wczesniejszego powrotu (jedna tura nietykalnosci moze byc cenniejsza)

2. Tak. Zatrzymanie powoduje brak Fazy Ruchu, wszystkie pozostale fazy gracz rozgrywa normalnie.


[quote=""Wagnard""]Dobra... zwracam honor z tymi lokacjami (swoja droga mozna mniej agresywnie). Mylace jest to, ze czesto pada Other World location na roznych kartach.[/quote] Ale przeciez nikt tu nie ma do ciebie pretensji :D To bardzo czesto spotykana pomylka przy Arkham, bo zwykle w slowa "obszar", "pole", "lokacja", "miejsce" sa przeciez normalnie uzywane wymiennie, a w instrukcji nie podkreslono, by zwrocic szczegolna uwage, iz okreslenie "obszar", zawsze bedzie uzywany wylacznie w kontekscie lokacji miejskiej. Swego czasu na forum Galakty toczyla sie dyskusja wokol podobnego problemu, odnosnie opisu zetonu Ogara z Tindalos i tego, czy ten potwor goni Badaczy stojacych na ulicy :)


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

bartas
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 104
Rejestracja: piątek 20 sty 2006, 17:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: bartas » środa 27 sty 2010, 15:58

...i goni po ulicach tez?
nie pamietam juz wyniku koncowego owych dyskusji ;-)

@sirafin dzieki



Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1940
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq » środa 27 sty 2010, 16:38

Goni, goni...




Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin » środa 27 sty 2010, 18:02

No tak, naprodukowalem sie wtedy, a poooq i tak zapomnial... :P
Ogar porusza sie tylko na OBSZARY.

[quote=""sirafin""][quote=""prodi33""]Z tym Ograrem to zasialiscie we mnie watpliwosci. Dotychczas gramy tak, ze jezli ma sie ruszyc to idzie w strone najblizszego Badacza, niezaleznie czy jest to ulica czy jakis obszar. Ale moze faktycznie gralismy zle.[/quote]OK, widze ze piesek powoduje zamieszanie, no wiec zerknijcie na kilka zetonow potworow z dodatkow i zauwazcie fakt wyraznego rozgraniczania na "obszar" i "ulice":

Nasz nieszczesny Ogar
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... osBack.png[/img]

Hunting Horror
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... orBack.png[/img]

Lloigor
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... orBack.png[/img][/quote]


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1940
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq » środa 27 sty 2010, 19:29

Ja to zrozumialem tak, ze w momencie kiedy badacz stoi z ogarem na ulicy stosuje sie zwykle zasady (unikaj albo walcz) a kiedy ma ruch to sunie do obszaru z badaczem. Wiec goni Badacza po ulicy (np. z karty mitow). Ten jezyk polski jest wieloznaczny na milion sposobow...




Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin » środa 27 sty 2010, 19:45

Ale tu chodzilo o interpretacje opisu na zetonie, a on dotyczy wlasnie RUCHU.

To ze Ogar moze sie pojawic na ulicy, np w skutek karty Mitow, ktora dodaje nowe potwory na ulice, to zupelnie inna bajka i nie ma nic wspolnego z problemem :)


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1940
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq » środa 27 sty 2010, 22:15

OK, dosc teorii. Ogarow do garow!




Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 29

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Sh' eGzor » sobota 06 lut 2010, 21:41

Pytanie po dzisiejszej rozgrywce. Czy jesli zapieczetuje brame to potwor przesuwa sie na ulice czy nadal pozostaje na obszarze ,zapieczetowanym na dodatek?



Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard » sobota 06 lut 2010, 21:57

U nas zawsze zostawal. Pieczec chroni tylko przed pojawianiem sie sie bram i potworow. Rozumiem wiec, ze potwory juz przebywajace na zapieczetowanym obszarze moga tam przebywac nadal, ale zadne nowe nie moga ani wejsc ani pojawic sie tak po prostu.



ODPOWIEDZ