Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Szablon Postaci do RELIC

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Relicu niedotyczące Twórczości graczy, Zasad itp.
Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Szablon Postaci do RELIC

Postautor: Rogo » sobota 28 mar 2015, 14:18

Poświęciłem trochę swojego cennego czasu na zeskanowanie kart postaci i przerobienie ich na szablon do Photoshopa.

https://www.sendspace.com/file/sxks7r

Ja dzielę się szablonem, Wy podzielcie się tym, co z jego pomocą stworzycie (proszę o zbalansowane i ciekawe karty)

Dodatkowe info i co nowego:
Linie pomocnicze służą do równego ułożenia ikonki zdolności specjalnej (lewa linia) i separatora zdolności (prawa linia).
Zmieniłem rozdzielczość karty na 200 ppi (przez fakturę papieru i tak skan jest takiej sobie jakości, więc jedyne co teraz straciłem, to połowa wagi pliku)
[s]Brakuje ikonek bonusów do walki i testów umiejętności (nie chce mi się skanować dodatkowych kart, może zajmę się tym później)[/s]
Ikony premii do walki i testów dla wszystkich atrybutów i uniwersalne (szare) z numerami od 1 do 4
[s]Nie zgadza się czcionka w nazwie postaci i tym tekście pod nazwą. Ma ktoś czcionkę Caslon Antique z polskimi znaczkami, lub chce polskie znaczki dorobić?[/s]
Znalazłem czcionkę użytą w oryginalnych kartach i osobiście dorobiłem do niej polskie znaki (dołączone do pliku)

Jak korzystać z szablonu:
1) Jeśli umiesz obsługiwać Photoshopa, to się połapiesz.
2) Jeśli nie umiesz obsługiwać Photoshopa, to się nauczysz.
3) Wzoruj się na oryginalnych postaciach.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 15:49 przez Rogo, łącznie zmieniany 2 razy.
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16293
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Nemomon » sobota 28 mar 2015, 14:30

Miałem Ci odpisac na ten temat i zapomniałem :P.

Dzięki za szablon, though ;).

Ja niestety nie umim korzystać ze Photoszopy, więc raczej niczego nie popełnię ;).
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » sobota 28 mar 2015, 14:42

Szybki kurs: Po odpaleniu szablonu w Photoshopie, po prawej stronie powinieneś mieć warstwy.

Warstwy tekstowe są edytowalne.
W grupie warstw "kostki" masz symbole kostek - możesz je sobie kopiować i wstawiać do zdolności (spójrz jak to wygląda np. w zdolności Szczuraka Snajpera).
Separator zdolności możesz sobie powielić i przesunąć (środek separatora ma być na linii pomocniczej),
Ikonkę zdolności specjalnej możesz sobie przesunąć wyżej lub niżej (środek ikonki wyrównaj do linii pomocniczej).
Grupy warstw od "1" do "12a" to ikonki bonusów za poziomy - rozwiń grupę i włącz widoczność danej ikonki.
Grafika postaci powinna być pozbawiona tła i wstawiona nad warstwą "Tło" (żeby zasłaniała nieudane tło i wchodziła pod inne elementy karty).
Grupy warstw "4 limity mocy" itp. dzielą belkę z limitami mocy na górze karty na odpowiednią ilość części i zawierają odpowiednie warstwy tekstowe.

Chwilę pogrzebiesz i się połapiesz co jak działa. O ile masz dostęp do Photoshopa ;)
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » niedziela 05 kwie 2015, 15:51

W pierwszym poście nowa wersja szablonu i lista zmian ;)
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
Posty: 7501
Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2005, 13:07
Lokalizacja: Trojmiasto
Płeć:

Postautor: Valdi » piątek 10 kwie 2015, 13:28

Czy szablon będziesz rozwijał o inne karty?

Fajnie stworzyć by było taka kompleksową paczkę.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.


Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » piątek 10 kwie 2015, 20:53

Na razie myślę (choć niespecjalnie intensywnie xD) o stworzeniu szablonu do Scenariuszy - te moim zdaniem najbardziej się przydadzą ;)
Innych kart na chwilę obecną nie planuję.
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 35

Postautor: Artownik » środa 08 lip 2015, 01:17

Rogo, możesz wrzucić szablony na dropa?
Albo bym chociaż o reupload prosił. ;)

Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » środa 08 lip 2015, 17:33

Musisz mi powiedzieć co i jak mam zrobić, żeby wrzucić na dropa, a jak nie, to po prostu zrobię reupload (chociaż na dropie byłoby na dłużej). Tak czy siak - zajmę się tym jeszcze dzisiaj :)
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 35

Postautor: Artownik » środa 08 lip 2015, 18:45

Instalujesz program.

Musisz tam wskazać dropboxowy katalog. Cały ten katalog będzie miał lustrzane odbicie na serwerach firmy.
Czyli jak coś tam wrzucisz, a program dropboxa będzie uruchomiony, to on to automatycznie wgra na serwer i w razie zmian Twojego katalogu będzie aktualizował serwer.
W katalogu dropa będzie ogólnie katalog Public <-- to w nim musisz umieszczać pliki lub kolejne katalogi, jeśli chcesz cały katalog naraz udostępnić.

Dropbox ogólnie pakuje się do tray'a, jak wciśniesz na niego prawym, to tam na dole w lewym dolnym rogu jest ikona katalogu. Jak znowu w ten katalog klikniesz, to to jest skrót do tego lustrzanego katalogu na Twoim dysku.

Samo udostępnianie plików jest proste. Wystarczy, że wejdziesz do katalogu na swoim dysku (przypominam, że musi to być w Public). Następnie jak klikniesz prawym na pliku (lub katalogu), który chcesz udostępnić, to oprócz standardowych opcji pojawi się "Kopiuj łącze publiczne" z ikonką dropa.
W ten sposób skopiujesz link do pliku już na serwerze dropa, który możesz bez problemu wykorzystać tutaj na forum.

Mam nadzieję, że w miarę klarownie to opisałem. :)

Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » środa 08 lip 2015, 21:15

Jednak dziś mi się nie chce. Jeśli ktoś to ma, to miło by było, gdyby to udostępnił, bo ja nie zrobię tego wcześniej niż po weekendzie.
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16293
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re:

Postautor: Nemomon » czwartek 17 mar 2016, 10:57

Rogo pisze:Jednak dziś mi się nie chce. Jeśli ktoś to ma, to miło by było, gdyby to udostępnił, bo ja nie zrobię tego wcześniej niż po weekendzie.


Link padł i zdechł, możesz jednak zapodać go na dropboxa.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Rogo [Autor tematu]
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Re: Szablon Postaci do RELIC

Postautor: Rogo » czwartek 17 mar 2016, 22:44

Chętnie to zrobię, gdy mój komputer wróci do życia, co wymaga jedynie nowej kości RAM, a mimo to może chwilę potrwać.
Czas umierać.



Wróć do „Relic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość