Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Haer'dalis
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 206
Rejestracja: środa 12 cze 2013, 22:17
Lokalizacja: Leszno
Płeć:
Wiek: 30

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Haer'dalis »

ar0is pisze:
środa 29 kwie 2020, 12:27
Czy w momencie gdy na obszar Korony Władzy wejdzie drugi poszukiwacz, zakładając, że jeden już się tam znajduje to walczą oni do momentu aż któryś z nich nie straci ostatniego punktu życia?
Co do zasady tak, przynajmniej w standardowym zakończeniu
ar0is pisze:
środa 29 kwie 2020, 12:27
- Co w przypadku zakończenia z Władcą Demonów "Poszukiwacz, który pozbawi Władcę Demonów ostatniego Życia, wygrywa" jeżeli na obszarze Korony Władzy znajduje się już jakiś poszukiwacz i np. pozbawi Władcę Demonów 3 pkt Życia ale stracił turę, na obszar Korony wchodzi drugi poszukiwacz to walczy on z drugim Poszukiwaczem, czym może wybrać walkę z Władcą Demonów i ewentualnie wygrać grę?
Na karcie Władcy demonów masz napisane, że jeżeli Poszukiwacz znajdzie się na KW to MUSI zaatakować WD. Jednocześnie to AZ zabrania przekraczania tajemnych wrót jeżeli na KW znajduje się już jakaś postać. Jeżeli jednak zdarzy się, że zabierzesz WD 3 punkty życia, przegrasz albo zremisujesz 4 walkę, a w tym czasie inny poszukiwacz dostanie się na KW (np pokonując Pana Ciemności albo za pomocą karty Złośliwy Diablik) to musi zaatakować WD i jeżeli wygra- zwycięża w całej grze.




ar0is
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2020, 13:49
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: ar0is »

Do WD - co jeżeli ktoś znajduje się już na obszarze np Jama Wilkołaka albo Dolina Ognia, może normalnie poruszać się i wejść na KW?
Co do standardowego zakończenia- czy wszystkie te walki na KW są w trakcie jednej tury i np. tura rozpoczyna się, na KW wchodzi drugi gracz, gracze walczą do momentu śmierci któregoś z nich, kończy się te tura i wtedy wygrany ma koronę a pokonany nie zaczyna już nową postacią?




Haer'dalis
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 206
Rejestracja: środa 12 cze 2013, 22:17
Lokalizacja: Leszno
Płeć:
Wiek: 30

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Haer'dalis »

1) jak najbardziej
2) nie- w swojej turze musisz napotkać innego poszukiwacza i albo stoczyć walkę (Ew psychiczna- o ile masz taka zdolność) albo użyć swoich umiejętności (np złodziej, czarownica). Po użyciu skilla / rozstrzygnięciu walki następuje tura kolejnego gracza




ar0is
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: wtorek 21 kwie 2020, 13:49
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: ar0is »

Dzięki za pomoc, teraz już mi się rozjaśniło :)




Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1961
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Co jeśli Poszukiwacz Niebiańska Istota otrzymuje punkt Mocy? Otrzymuje w zamian punkt Losu?
Wartość twojej Mocy jest równa aktualnej liczbie twoich punktów Losu.

Graliśmy ze Smokami i nakładką Smoczą Wieżą. Kiedy wszedłem do Krainy Wewnętrznej Zielony Smok był Władcą Smoków i wylosowałem
Kamień Ofiarny:
Kamień pozostanie tu do końca gry. Wylosuj 1 kartę z talii Przygód i umieść ją na tym obszarze. Jeśli wylosujesz Smoka, zostajesz zabity. W innym wypadku rozpatrz kartę normalnie.
Czy losuje kartę z talii Zielonego Smoka, czy z talii Przygód odpowiadającej planszy głównej? Zakładam, że pierwsze i tak też zagraliśmy.




Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5516
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo »

Wartość (czyli początkowa) jest równa liczbie punktów losu, żetony to inna sprawa i je zdobywa normalnie.

Dodano po 51 sekundach:
Co do smoka to nie wiem, więc się nie wypowiem.


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1961
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Graliśmy z Kataklizmem i trafiła nam się karta:
Karnawał
Rzuć 1 kością i odczytaj wynik z obszaru Gospody (jeśli przewoźnik zaoferuje ci przeprawę, odbywa się ona tak samo jak podróż tratwą). Potem Karnawał rusza dalej. Rzuć kością i przesuń go o tyle obszarów w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
Obszar Gospody z podstawki znamy na pamięć i nie było problemu z przypomnieniem sobie wyliczanki, ale czy tak powinniśmy byli zrobić?




Czapel
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 29
Rejestracja: wtorek 25 lut 2020, 13:42

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Czapel »

@Pablo
Jeśli chodzi o Ołtarz Ofiarny, to "karty przygód" mogą odpowiadać kartom, które są przypisane do jakiejś krainy. Np. Kula Jasnowidzenia z podstawki działa na podstawowej planszy oraz np.w Górach. W świetle powyższego przykładu jestem skłonny stwierdzić, iż w sytuacji z Ołtarzem powinieneś dobrać kartę z talii króla smoków
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 maja 2020, 19:23 przez Czapel, łącznie zmieniany 1 raz.




Haer'dalis
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 206
Rejestracja: środa 12 cze 2013, 22:17
Lokalizacja: Leszno
Płeć:
Wiek: 30

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Haer'dalis »

z instrukcji kataklizmu:
Polecenia na niektórych obszarach (takich jak Miasto, Gospoda czy Kapliczka) wymagały od gracza rzutu kością. Teraz gracze muszą losować tam karty Mieszkańców. Jeśli jakaś karta nakazuje graczowi rzucić kością i porównać wynik z listą na wskazanym obszarze, zamiast tego wybiera Mieszkańca na tym obszarze i odwiedza go. Jeśli na wskazanym obszarze nie ma żadnego Mieszkańca, nic się nie dzieje. Na przykład, jeśli Poszukiwacz napotka Karnawał, którego treść nakazuje mu rzucić 1 kością i odczytać wynik z obszaru Gospody, zamiast tego wybiera jednego Mieszkańca, który znajduje się
w Gospodzie, i odwiedza go.




Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1961
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Dzięki. Dawno już tego nie czytałem.




Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5516
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo »

Pablo pisze:
poniedziałek 18 maja 2020, 19:29
Dzięki. Dawno już tego nie czytałem.
Myślę, że jeśli czytałeś instrukcje po stanie wojennym, to masz aktualniejszą wiedzę niż połowa forumowiczów ;)


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1961
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Rogo pisze:
poniedziałek 18 maja 2020, 19:33
Pablo pisze:
poniedziałek 18 maja 2020, 19:29
Dzięki. Dawno już tego nie czytałem.
Myślę, że jeśli czytałeś instrukcje po stanie wojennym, to masz aktualniejszą wiedzę niż połowa forumowiczów ;)
:D
Po prostu od jakiegoś czasu gramy wszystko na podstawce i nie było problemów.




Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1961
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Czy Minotaur dosiadając Konia otrzymuje premię do Siły za sumę rzutów za ruch? Tak by wynikało.


Jeśli treść karty nie wskazuje jasno...
Weź, Zabierz, Otrzymujesz - wybrany przeze mnie (?)
Wylosuj - losowy




Lathspell
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 24
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 16:12
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Lathspell »

Jeśli Minotaur używa Konia i rzuca dwiema kośćmi za ruch, nie może dodać tej premii do swojej Siły podczas walki. Na karcie mowa jest o dodawaniu wyniku rzutu kością (liczba pojedyncza).
Na potwierdzenie temat z FFG:
https://community.fantasyflightgames.co ... ng-horses/




Gabi
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 16 cze 2020, 14:39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Gabi »

Hej, bardzo proszę o pomoc w rozwikłaniu kilku wątpliwości :)

1. Jeżeli na zadaniu Czarownika jest napisane "przynieś jeden pancerz" czy oznacza to, że tego pancerza mam się pozbyć będąc fizycznie w Jaskini Czarownika, czy po prostu odrzucam kartę pancerza na stos kart odrzuconych niezależnie od obszaru w którym się znajduję i jestem teleportowana do Jaskini?

2. Czy posiadając Fałszywy Graal którego można się pozbyć w Zamku, losując kartę która mówi "odrzuć jeden przedmiot" - mogę go odrzucić?

3. Królowa pająków - czy ta postać może sama na siebie rzucać pajęczynę? Doszło u nas do sytuacji gdzie gracz w świątyni rzucał pajęczynę w którą przy najbliższej okazji wpadał - obracał na stronę pająka i dodawał +1 do wyniku w Świątyni i następnie ponownie rzucał na siebie pajęczynę także bez końca boostował się w Świątyni :D

Z góry dzieki za pomoc! :)




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21974
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo »

Hey,

1. Odrzucasz kartę pancerza na stos kart odrzuconych niezależnie od obszaru w którym się znajdujesz i jesteś teleportowana do Jaskini.

2. Tak.

3. Tak. To jest jedna z taktyk grania nią. Aczkolwiek pajęczynę rzucić może jedynie na początku swojej tury, więc odwiedzać Świątynię może raz na 2 tury.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


ODPOWIEDZ