Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5401
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » sobota 13 kwie 2019, 13:47

Pierwsza opcja, czyli
Tak, tak i tak
(nie licząc tego rozpatrywania. Żetony kładziesz w momencie dobrania karty, zanim zaczniesz je rozpatrywać.)


What a view.


Awatar użytkownika
kotlet
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 144
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 11:19
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: kotlet » sobota 13 kwie 2019, 13:57

dzięki :upside_down_face:




Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » niedziela 28 kwie 2019, 17:36

Czy ropucha może zdobywać przyjaciół i przedmioty, czy je pozostawia na obszarach, po których się porusza?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5401
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » niedziela 28 kwie 2019, 17:51

fallenmk pisze:
niedziela 28 kwie 2019, 17:36
Czy ropucha może zdobywać przyjaciół i przedmioty, czy je pozostawia na obszarach, po których się porusza?
to drugie


What a view.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1383
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 13:50

Za każdym razem, gdy Poszukiwacz zostanie przeniesiony/teleportowany, czy to na wskutek działania karty, czy polecenia obszaru, na inny obszar to odbywa spotkanie wynikajace z jego nowego obszaru ewentualnie atakuje Poszukiwacza na nowym obszarze? Czyli po przeniesieniu, teleporcie bada nowy obszar? Nie jest potrzebny tam zapis o badaniu "nowego obszaru " bo za każdym razem bada się nowy obszar? Tak jak w Wędrowcu?

Co jeśli jakaś karta pojawi się na naszym obszarze (np. ww. Wędrowiec przeniósł się na nasz obszar) nie w naszej turze, nie badamy takiej karty chyba, że jej opis wyraźnie na to wskazuje?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21141
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » sobota 18 maja 2019, 13:53

Za dużo znaków zapytania i nie wiem, czy pytasz, czy stwierdzasz... ale jak się teleportujesz, to możesz wybrać, kogo tam zbadasz, a biegająca karta na Ciebie nie wpływa, chyba że jest na niej napisane, iż jednak wpływa.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5195
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo » sobota 18 maja 2019, 14:14

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 13:50
Za każdym razem, gdy Poszukiwacz zostanie przeniesiony/teleportowany, czy to na wskutek działania karty, czy polecenia obszaru, na inny obszar to odbywa spotkanie wynikajace z jego nowego obszaru ewentualnie atakuje Poszukiwacza na nowym obszarze? Czyli po przeniesieniu, teleporcie bada nowy obszar? Nie jest potrzebny tam zapis o badaniu "nowego obszaru " bo za każdym razem bada się nowy obszar? Tak jak w Wędrowcu?

Co jeśli jakaś karta pojawi się na naszym obszarze (np. ww. Wędrowiec przeniósł się na nasz obszar) nie w naszej turze, nie badamy takiej karty chyba, że jej opis wyraźnie na to wskazuje?
Instrukcja, strona 9:
Spotkania w Krainie Zewnętrznej i Środkowej
oraz
Przykład spotkania


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1383
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 14:18

Nie mam jej teraz w rękach, a jestem wyjechany.




Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5195
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo » sobota 18 maja 2019, 14:21

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 14:18
Nie mam jej teraz w rękach, a jestem wyjechany.
A ja jej w ogóle nie mam, a dałem radę ;)

http://galakta.pl/download/talissman_instrukcja.pdf

Znalezienie tego w googlach nie trwa długo :)


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1383
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 15:16

Thx

Dodano po 11 minutach 9 sekundach:
Czyli zapis o np. badaniu nowego obszaru po przeniesieniu, nie jest potrzebny bo obligatoryjnie odbywasz tam spotkanie,
a
zapis o tym, że musisz zbadać kartę, która zostanie przeniesiona na twój obszar jest potrzebny bo normalnie jej nie badasz.




As_Kier
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 14 kwie 2019, 23:43
Płeć:
Wiek: 19

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: As_Kier » sobota 18 maja 2019, 15:43

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 15:27
Thx

Dodano po 11 minutach 9 sekundach:
Czyli zapis o np. badaniu nowego obszaru po przeniesieniu, nie jest potrzebny bo obligatoryjnie odbywasz tam spotkanie,
a
zapis o tym, że musisz zbadać kartę, która zostanie przeniesiona na twój obszar jest potrzebny bo normalnie jej nie badasz.
Tak, poza sytuacją gdzie zostajesz przeniesiony na skutek przegranej czy remisu w jakiejkolwiek walce. Wtedy twoja tura się kończy, więc nie odbywasz spotkania. :D




Budowniczy Mostów
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Budowniczy Mostów » czwartek 11 lip 2019, 10:31

Mały Nemo pisze:
środa 06 mar 2019, 17:06
Osobiście ja tej tabelki nie lubię, bo ona jest dosyć dziwna i miejscami błędna (jak np. to, o czym wspomniałeś: "Są jakieś karty na obszarze? Nie. Zabierz z obszaru wszystkie karty Przedmiotów..."), ale na bezrybiu i pies ryba, więc dobre i coś takiego ;).
Nie dawało mi to spokoju, więc skorygowałem tę tabelę.
viewtopic.php?t=8809
Ostatnio dużo gramy w jednej grupie, nabieramy skilu i nagle stały się istotne takie rzeczy jak kolejność działań (nie ma litości). Takie też jak dowolny moment, początek tury, przebieg walki i in.



Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » czwartek 08 sie 2019, 19:58

Mam pytanie o zapis - na większości wrogów jest: "jeśli go pokonasz, to..." natomiast na Harpagońskim smoku jest "jeśli ją (bestię) zabijesz". Czy jest różnica w działaniu pomiędzy pokonaniem a zabiciem? Czy np. za zniszczenie harpagońskiego smoka zaklęciem też się dostaje jego złoto, czy też pokonanie i zabicie to tylko synonim? A jeśli synonim, a robię obecnie parę kart, czy zapis "jeśli zabijesz lub zniszczysz, to" będzie poprawny zapis, jako rozszerzenie okoliczności przy których odpala się efekt?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21141
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » czwartek 08 sie 2019, 20:02

To flavour text.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » niedziela 11 sie 2019, 13:14

Przy przemianie w ropuche porzuca się dobytek, ale nigdzie nie widzę informacji, że płaz nie może zdobywać przedmiotów i przyjaciół. Jak to więc jest w trakcie bycia ropuchą?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21141
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » niedziela 11 sie 2019, 13:20

fallenmk pisze:
niedziela 11 sie 2019, 13:14
Przy przemianie w ropuche porzuca się dobytek, ale nigdzie nie widzę informacji, że płaz nie może zdobywać przedmiotów i przyjaciół. Jak to więc jest w trakcie bycia ropuchą?
Musisz uwierzyć ludziom na słowo :P. Wiem, że na początku jest ciężko, ale z czasem się nauczysz i przyzwyczaisz ;).

Na karcie Ropuchy nie ma zaznaczonych miejsc, pod które mogłaby kłaść karty Przedmiotów i Przyjaciół, więc nie może ich otrzymywać.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » niedziela 11 sie 2019, 13:24

Faktycznie, dzięki wielkie.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21141
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » niedziela 11 sie 2019, 13:25

W nowej edycji zachowanie ropuchy pewnie jest idiotycznie wyjaśnione (jak i spora część innych rzeczy), ale większość z nas grała w starą edycję MiM i tam takie rzeczy były o wiele lepiej wyjaśnione (punkt 19:2):
Ropuch.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Budowniczy Mostów
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1666
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Budowniczy Mostów » poniedziałek 12 sie 2019, 10:23

:+1:
Stare, ale jare.

Zestaw odruchów z lat pacholęcych, których nie sposób zapomnieć. Dziś mnie porusza, gdy tniemy w TMiM i @Arknel „rzuca Czar” albo „traci punkt Wytrzymałości” :smirk:
Ostatnio zmieniony wtorek 13 sie 2019, 13:17 przez Budowniczy Mostów, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » wtorek 13 sie 2019, 08:47

Ano ze starej MiM pamiętałem, że tak było właśnie.

Z innej beczki: Czy przykładowy Skowyt Wendigo i inne zdarzenia o działaniu dłuższym, niż natychmiastowe, po rozpatrzeniu pozostają na obszarze, zmniejszając ilość losowanych kart, czy idą do strefy gry (by pamiętać o ich działaniu) czy też lądują na stosie kart odrzuconych?




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 2011
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Arthan » wtorek 13 sie 2019, 09:55

fallenmk pisze:
wtorek 13 sie 2019, 08:47
Z innej beczki: Czy przykładowy Skowyt Wendigo i inne zdarzenia o działaniu dłuższym, niż natychmiastowe, po rozpatrzeniu pozostają na obszarze, zmniejszając ilość losowanych kart, czy idą do strefy gry (by pamiętać o ich działaniu) czy też lądują na stosie kart odrzuconych?
Zdarzenia zawsze trafiają na stos kart odrzuconych. Chociaż dobrą praktyką może być pozostawienie karty zdarzenia widocznej gdzieś w obszarze gry dopóki działa jej efekt, np. 3 tury itp. Skowyt Wendigo i większość kart Zdarzeń mają zapisy by je odrzucić.
Zdarzenie może pozostać na planszy chyba jedynie wtedy gdy zostanie wylosowane, ale nie rozpatrzone np. po wylosowaniu dwóch Zdarzeń i jeżeli pierwsze z nich każe nam zakończyć turę, albo się gdzieś przenieść, to drugie bym zostawił na tym obszarze.




Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1024
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » wtorek 13 sie 2019, 10:05

Ja właśnie tak robię, że dłużej działające zdarzenia zostawiam w strefie gry, by nie zapomnieć o efekcie, czasem z kością, jeśli działanie trwa konkretną ilość tur. Ale nie widziałem w zasadach konkretnych przepisów w tej materii.




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 2011
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Arthan » wtorek 13 sie 2019, 10:49

Przepisy tego nie regulują :D Np. w Digital Edition też tak zrobili, że u dołu ekranu widnieje karta zdarzenia, które trwa np. Zamieć.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5401
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » wtorek 13 sie 2019, 11:28

Arthan pisze:
wtorek 13 sie 2019, 09:55
Zdarzenia zawsze trafiają na stos kart odrzuconych.
Możesz przypomnieć na której stronie instrukcji jest ten zapis?

Dodano po 1 minucie 54 sekundach:
fallenmk pisze:
wtorek 13 sie 2019, 10:05
Ja właśnie tak robię, że dłużej działające zdarzenia zostawiam w strefie gry
To źle robisz, bo zdarzenia leżą na obszarze i liczą się do limitu kart na nim.


What a view.


Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 2011
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Arthan » wtorek 13 sie 2019, 11:56

Bludgeon pisze:
wtorek 13 sie 2019, 11:30
Możesz przypomnieć na której stronie instrukcji jest ten zapis?
ehh całe życie w błędzie :D Nienawidzę tej gry, nienawidzę Blu, w ogóle zaraz się zbanuje i tu nie wchodzę :D załamany :cry:
http://galakta.pl/download/Talisman_FAQ.pdf strona 2 - Kolejność działań




ODPOWIEDZ