Strona 1 z 1

Ukończenie Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza

: piątek 24 kwie 2020, 17:39
autor: Lathspell
Tak jak w temacie - ciekawi mnie, jak rozwiązujecie problem ukończenia Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza.
Przykładowo: Gracz 1 trafia na obszar, gdzie losuje trzy karty, z których pierwsza to Zdarzenie Zwiastun (wszyscy mogą podjąć się Zadania Czarownika). Gracz 1 podejmuje się zadania, następnie zadania podejmuje się Gracz 2, przykładowo jest to "Odrzuć jeden przedmiot". Gracz 2 posiada przedmiot. I teraz pytania: czy Gracz 2 odrzuca przedmiot w tym momencie? Jeśli tak, to kiedy zostaje przeniesiony na obszar Jaskini Czarownika i otrzymuje nagrodę / Talizman - na początku swojej następnej tury? Jeśli nie, i musi czekać na początek swojej tury - co jeśli w międzyczasie utraci przedmiot?

Miałem ostatnio podobną sytuację, rozwiązaliśmy ją w ten sposób, że wykonanie zadania (odrzucenie przedmiotów, zaklęć, żetonów, trofeów etc.) następuje natychmiast - podczas tury innego gracza - ale przeniesienie na obszar Jaskini Czarownika i otrzymanie nagrody następuje dopiero na początku następnej tury gracza, który ukończył zadanie.

Re: Ukończenie Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza

: piątek 24 kwie 2020, 17:54
autor: Mały Nemo
Myślę, że powinien był się przenieść i otrzymać nagrodę w tej samej turze, w której wykonał zadanie. Obszaru Jaskini Czarownika i tak się nie bada po przeniesieniu i otrzymaniu nagrody, więc wiele i tak by to nie zmieniło, jakby natychmiast się tam przeniósł. Pytanie, czy żeton spalonej ziemi by na niego zadziałał, ale to trza by było skonfrontować z odpowiednią instrukcją.

Re: Ukończenie Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza

: piątek 24 kwie 2020, 18:01
autor: Haer'dalis
Instrukcja mówi, że zadanie trzeba wykonać natychmiast, a także, że natychmiast po wykonaniu zadania przenosisz się do Jaskini i otrzymujesz nagrodę/talizman. Natychmiast czyli również w turze innego gracza. Tak bym grał.

Re: Ukończenie Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza

: piątek 24 kwie 2020, 18:11
autor: Lathspell
W porządku. A co jeśli (wróćmy do przykładu powyżej), w czasie tury innego gracza, Gracz 2 wykonuje zadanie, zostaje przeniesiony, zamiast Talizmanu wybiera nagrodę i wylosowuje Magiczne Drzwi ("Odrzuć natychmiast tę kartę. Przenieś się na dowolny obszar w dowolnej Krainie (z wyjątkiem Krainy Wewnętrznej)"). Zgodnie z zasadami na Talisman Wiki w takiej sytuacji Gracz 2 może zbadać obszar, na który się przeniesie... tylko pamiętajmy, że cały czas ma miejsce tura Gracza 1, który ma do rozpatrzenia jeszcze dwie pozostałe karty... moim zdaniem pojawia się tutaj za dużo chaosu; nie wiadomo, kto ma najpierw rozpatrywać karty - Gracz 2? w czasie tury Gracza 1? Jeśli tak, to czy odbywa się to kosztem kolejnej tury Gracza 2? Dlatego doszliśmy z bliskimi do wniosku, że najlepiej będzie, jeśli wykonanie zadania nastąpi natychmiast, ale przeniesienie i wybór nagrody na początku następnej tury, mimo że rzeczywiście instrukcja mówi, iż przeniesienie następuje natychmiast po wykonaniu zadania.

Re: Ukończenie Zadania Czarownika w czasie tury innego gracza

: piątek 24 kwie 2020, 18:33
autor: Mały Nemo
Lathspell pisze:
piątek 24 kwie 2020, 18:11
W porządku. A co jeśli (wróćmy do przykładu powyżej), w czasie tury innego gracza, Gracz 2 wykonuje zadanie, zostaje przeniesiony, zamiast Talizmanu wybiera nagrodę i wylosowuje Magiczne Drzwi ("Odrzuć natychmiast tę kartę. Przenieś się na dowolny obszar w dowolnej Krainie (z wyjątkiem Krainy Wewnętrznej)"). Zgodnie z zasadami na Talisman Wiki w takiej sytuacji Gracz 2 może zbadać obszar, na który się przeniesie... tylko pamiętajmy, że cały czas ma miejsce tura Gracza 1, który ma do rozpatrzenia jeszcze dwie pozostałe karty... moim zdaniem pojawia się tutaj za dużo chaosu; nie wiadomo, kto ma najpierw rozpatrywać karty - Gracz 2? w czasie tury Gracza 1? Jeśli tak, to czy odbywa się to kosztem kolejnej tury Gracza 2? Dlatego doszliśmy z bliskimi do wniosku, że najlepiej będzie, jeśli wykonanie zadania nastąpi natychmiast, ale przeniesienie i wybór nagrody na początku następnej tury, mimo że rzeczywiście instrukcja mówi, iż przeniesienie następuje natychmiast po wykonaniu zadania.
Hmm...

Poszukiwacz bada obszar jedynie podczas swojej tury. Jeśli więc drugi gracz wylosował magiczne drzwi, to odrzuca je, przenosi się na dowolny obszar i tyle - oryginalny gracz dalej kontynuuje swoją turę. Niesprawiedliwe, ale Talisman nigdy nie aspirował do bycia sprawiedliwą i fair grą.

Opcjonalnie zawsze można pozwolić graczowi B zbadać obszar, na którym się znalazł (w tym nawet zawalczyć lub nawet zaatakować innego Poszukiwacza, jeśli ma taką opcję), a po tym wszystkim tura powinna wrócić do gracza A, a po jej zakończeniu turę wykonuje gracz B. Jeśli gracz B w swojej "mini turze" wylosował kartę, która powoduje, że wszyscy gracze tracą turę, to gracz A traci turę lub nie traci jej w zależności, czy ma jeszcze jakieś karty do zbadania czy nie.