Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo »

@Xan ma racje, w instrukcji jest napisane, ze najpierw atakujacy uzywa losu, a nastepnie broniacy sie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Kewis21
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Posty: 205
Rejestracja: czwartek 15 sie 2019, 15:38
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Kewis21 »

Z odpowiedziami co do Losu się zgodze, ale jeśli chodzi o 1 pytanie, to zawsze uwazałem że rozpoczęcie walki to deklaracja że rzucamy kością. Atakujacy najpierw wybiera czego używa, potem broniący się. Czy to zaklęcia czy przedmioty. Jeśli brać tekst Zaklęcia dosłownie przed rozpoczeciem walki, to w momemcie gdy gracz atakuje, ten broniący musiałby drzeć ryja że rzuca zaklęcie. Taki chaos to troche bez sensu.



Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2137
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo »

Jak to jest z kartami typu "zwiększ początkową wartość swojego np. Losu o 1". Zwiększa nam się tylko limit, czy otrzymujemy także ten 1 punkt Losu?



Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1539
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk »

Obstawiałbym jedynie wirtualną zmianę na karcie.



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5923
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon »

Pablo pisze: czwartek 15 paź 2020, 11:35 Jak to jest z kartami typu "zwiększ początkową wartość swojego np. Losu o 1". Zwiększa nam się tylko limit, czy otrzymujemy także ten 1 punkt Losu?
tylko limit


What a view.

Awatar użytkownika
Adzet
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Posty: 231
Rejestracja: czwartek 20 cze 2019, 18:32
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 23

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Adzet »

Pablo pisze: czwartek 15 paź 2020, 11:35 Jak to jest z kartami typu "zwiększ początkową wartość swojego np. Losu o 1". Zwiększa nam się tylko limit, czy otrzymujemy także ten 1 punkt Losu?
Dla mnie tylko limit powiększa, przynajmniej w takim rozumowaniu tworzę i używam tego typu kart.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo »

Przy czym, o ile w przypadku losu i zycia oznacza to tylko tyle, ze mozemy to odzyskiwac o 1 punkt wiecej, o tyle w przypadku sily i mocy dodajemy ten punkt w czasie walk.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Budowniczy Mostów
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2301
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Budowniczy Mostów »

Czy Smoczy Władca jest smokiem?


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5923
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon »

Nie


What a view.

Awatar użytkownika
Tysia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 03 lis 2020, 19:34

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Tysia »

Hej wszystkim :) mam kilka pytań dotyczących podstawki

1. Czy pojedynkując się ze Śmiercią/Wilkołakiem w Krainie Środkowej można korzystać ze Zbroi/Tarczy/Hełmu aby uniknąć przegranej? 

2. Czy każda postać może próbować się wymknąć? W instrukcji na str. 10. jest napisane:

Wymykanie się 
Gracz oznajmia, czy jego Poszukiwacz będzie próbował wymknąć się przeciwnikowi (patrz "Wymykanie się" na stronie 15). Jeśli nie, rozpoczyna się walka.


Na stronie 15. jest:
Czasem poszukiwacze będą mogli wymknąć się istotom lub innym Poszukiwaczom (np. rzucając Zaklęcie Unieruchomienia lub Niewidzialności). [...]

Czy to znaczy, że można wymykać się tylko posiadając jakieś zaklęcie, które na to pozwala, czy zawsze można próbować się wymknąć? (w wyniku spotkania z istotami/innymi poszukiwaczami) 

3. Czy jeżeli mam zdolność odrzucenia pierwszej karty z talii przygód i rozpatrzenia drugiej, to tą pierwszą odkładam na stos kart odrzuconych? 

4. Hełm/tarcza/zbroja - czy mogę się nimi bronić po przegranej walce psychicznej? 

Dzięki za pomoc 'from the mountain' :upside_down:



Lathspell
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 49
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 16:12
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Lathspell »

Tysia pisze: sobota 07 lis 2020, 21:36 1. Czy pojedynkując się ze Śmiercią/Wilkołakiem w Krainie Środkowej można korzystać ze Zbroi/Tarczy/Hełmu aby uniknąć przegranej?
Zapewne chodzi Ci o Krainę Wewnętrzną. Gdy grasz ze Śmiercią i przegrasz, nie możesz użyć pancerza, ponieważ nie jest to walka. Jeśli przegrasz z Wilkołakiem, jak najbardziej możesz użyć pancerza, aby uniknąć utraty punktu życia - ale nie przegranej.
Tysia pisze: sobota 07 lis 2020, 21:36 2. Czy każda postać może próbować się wymknąć?
Każdy Poszukiwacz może próbować się wymknąć, jeśli posiada odpowiednią Specjalną Zdolność, Zaklęcie, Przyjaciela, Przedmiot lub cokolwiek innego, co mu to umożliwia. Natomiast Poszukiwacz nie może wymknąć się tak sam z siebie - jeżeli nie ma takiej możliwości, musi walczyć.
Tysia pisze: sobota 07 lis 2020, 21:36 3. Czy jeżeli mam zdolność odrzucenia pierwszej karty z talii przygód i rozpatrzenia drugiej, to tą pierwszą odkładam na stos kart odrzuconych?
Dokładnie tak.
Tysia pisze: sobota 07 lis 2020, 21:36 4. Hełm/tarcza/zbroja - czy mogę się nimi bronić po przegranej walce psychicznej?
Tylko jeżeli na karcie danego pancerza jest napisane, że chroni przed utratą punktu życia w walce psychicznej. Jeżeli nie ma takiego zapisu (a na pancerzach z podstawki nie ma), nie możesz ich użyć w walce psychicznej.



Awatar użytkownika
Tysia
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: wtorek 03 lis 2020, 19:34

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Tysia »

Lathspell, bardzo dziękuję za pomoc :)

Ja z nowym zestawem pytań ':)


Koń
"Wykonując rzut za ruch możesz rzucać dwiema kośćmi jednocześnie (zamiast jedną). Suma wyników to liczba obszarów, o które możesz się poruszyć."

Jeśli wypadnie mi 6 + 6 to powinnam się poruszyć o 12 obszarów? (tak to rozumiem) – czy może można sobie wybrać o ile obszarów chcę się poruszyć między 1 a 12?


W zaklęciu Przyśpieszenie jest to sformułowane dość zrozumiale

„Możesz rzucić to Zaklęcie na siebie po wykonaniu rzutu kością za ruch. Rzuć jeszcze jedną kością. W tej turze poruszasz się o sumę wyników uzyskanych na obu kościach.”


Koniokrad
"W tej okolicy grasuje koniokrad. Jeśli posiadasz konia, konia z wozem, muła albo rumaka, musisz go odrzucić (razem z tą kartą). [...]"

Jeśli mam konia z wozem + muła + rumaka to wszystkie odrzucam, czy tylko jednego z nich?


Przyzwanie Feniksa
„Możesz rzucić to Zaklęcie tuż przed rozpoczęciem walki. Zamiast Ciebie będzie walczyć feniks (Siła 5). [...]”

Czy feniksowi doliczamy modyfikatory za naszych towarzyszy/przedmioty? Wydaje mi się, że nie, ale wolę dopytać.


Zgromadzenie
„Wszystkie odkryte karty Duchów, które znajdują się na tej Krainie, zostaną przesunięte na ten obszar. Potem Zgromadzenie dobiega końca, a ta karta rozpływa się w stosie kart odrzuconych.”

Nie jest wspomniane, że trzeba walczyć z tymi duchami jeszcze w tej turze. Trzeba?

Pzrd



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5621
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo »

Cześć,
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26Koń
Równo tyle co wynosi suma
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26Koniokrad
Chyba wszystkie.
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26Przyzwanie Feniksa
Przedmioty i Przyjaciele zwiększają Twoją Siłę w walce, nie Feniksa.
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26Zgromadzenie
Zgromadzenie to Zdarzenie, więc jest rozpatrywane jako pierwsze, potem przychodzi kolej na Wrogów, więc tak, walczysz z nimi.


Ja nawet nie mam Talismana.

Budowniczy Mostów
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2301
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Budowniczy Mostów »

Zgadzam się z tym co @Rogo napisał powyżej, a także
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26 Koniokrad
Wszystkie.
Tysia pisze: piątek 13 lis 2020, 20:26 W zaklęciu Przyśpieszenie jest to sformułowane dość zrozumiale
Również dlatego, że o Konia wszyscy muszą zapytać. Każdy przez to przechodził, twórców kart to wyczuliło. :)


ODPOWIEDZ