Lista keywordów + kilka pytań pobocznych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Bobołak [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 43
Rejestracja: niedziela 21 lip 2013, 14:28
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Lista keywordów + kilka pytań pobocznych

Post autor: Bobołak »

Witam,

1. Czy jest gdzieś dostępna kompletna (lub prawie kompletna) lista tzw. keywordów w jednym miejscu? Mam na myśli spis przykładowych poniższych wyrazów wraz z definicjami: pancerz, istota, odrzuć, porzuć, przebywać, rozpatrywać itd. Nie widziałem podobnego spisu a byłoby to niezmiernie przydatna ściągawka przy interpretacji kart "na gorąco".

2. Po przegranej walce tura automatycznie kończy się. Są jednak wrogowie którzy po przegranej teleportują na obszar X. Czy jest on w takim przypadku rozpatrywany? (Zakładam, ze nie ale w sumie szkoda - podwójnie pechowe kombinacje dla gracza wydawałyby się ciekawe - np. przegrana z wrogiem który po walce spuszcza na cmentarz będąc dobrą postacią itd)

3. Wrogowie którzy przed walką zioną / rzucają kamieniem (yeti, smoki, wyverny itd). Czy po oberwaniu zionięciem czy głazem walczymy dalej i możemy stracić kolejny punkt życia czy walka jest automatycznie uznana za przegraną i kończymy zabawę?

4. Jak działa dokładnie umiejętność elfa ("jeśli przebywasz w puszczy możesz zamiast wykonywać normalny ruch przesunąć się bezpośrednio na inny obszar puszczy w tej samej krainie"). Czy elfem trzeba stanąć na puszczy? Jedynie przez nią przejść i wyjść gdzieś po drugiej dalej kończąc ruch?

Dzięki z góry za odpowiedzi i witam jednocześnie na forum.
B.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5930
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Bobołak pisze:2. Po przegranej walce tura automatycznie kończy się. Są jednak wrogowie którzy po przegranej teleportują na obszar X. Czy jest on w takim przypadku rozpatrywany?
Tak.
. Czy jest gdzieś dostępna kompletna (lub prawie kompletna) lista tzw. keywordów w jednym miejscu? Mam na myśli spis przykładowych poniższych wyrazów wraz z definicjami: pancerz, istota, odrzuć, porzuć, przebywać, rozpatrywać itd. Nie widziałem podobnego spisu a byłoby to niezmiernie przydatna ściągawka przy interpretacji kart "na gorąco".
Z tego co mi wiadomo to nie.
3. Wrogowie którzy przed walką zioną / rzucają kamieniem (yeti, smoki, wyverny itd). Czy po oberwaniu zionięciem czy głazem walczymy dalej i możemy stracić kolejny punkt życia czy walka jest automatycznie uznana za przegraną i kończymy zabawę?
Sam sobie odpowiedziałeś. Oni to robią przed walką. Ponieważ nie jest to walka, to strata życia nie oznacza przegranej a tura się nie kończy.
Bobołak pisze:4. Jak działa dokładnie umiejętność elfa ("jeśli przebywasz w puszczy możesz zamiast wykonywać normalny ruch przesunąć się bezpośrednio na inny obszar puszczy w tej samej krainie"). Czy elfem trzeba stanąć na puszczy? Jedynie przez nią przejść i wyjść gdzieś po drugiej dalej kończąc ruch?
Działa tak: Na początku swojej tury, po rozpatrzeniu ewentualnych efektów które zachodzą na początku tury przechodzisz do wykonania ruchu. Jeśli jesteś na obszarze puszczy, deklarujesz użycie zdolności i zamiast rzucać kostką za ruch teleportujesz się do innej puszczy w tej samej krainie.
Dzięki z góry za odpowiedzi i witam jednocześnie na forum.
Wita zawsze gospodarz gości, więc to my witamy Ciebie :)
Ostatnio zmieniony niedziela 21 lip 2013, 14:56 przez Bludgeon, łącznie zmieniany 2 razy.


What a view.

Awatar użytkownika
Andur
Zawadiaka
Zawadiaka
Zawadiaka
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek 07 sty 2013, 19:11
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Andur »

Witaj.

ad. 1. Nic na ten temat nie słyszałem.
ad.2. Tak, jeśli na karcie jest napisane, że po przegranej walce zostaniesz teleportowany np. na cmentarz to umieszczasz tam swoją postać po czym Twoja tura kończy się.
ad.3. Tak, walczymy dalej.
ad.4. Jeśli na początku swojej tury znajdujesz się na obszarze puszczy, to zamiast rzucać kością za ruch możesz przenieść się na inny obszar puszczy w tej samej krainie i rozpatrzyć go.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22089
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Cześć,

co do listy keywordów, to faktycznie takowej nie ma, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ją stworzyć. Przydałaby się jednak burza mózgów na temat, które keywordy by miały się w takiej liście znaleźć.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5930
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Ja się np. swojego czasu zastanawiałem co znaczy ditch. Nigdzie w instrukcji nie jest napisane czy chodzi o zostawienie karty na planszy czy odrzucenie na SKZ.


What a view.

Bobołak [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 43
Rejestracja: niedziela 21 lip 2013, 14:28
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Bobołak »

Dzięki za szybsze odpowiedzi niż się spodziewałem.

1. Może zgodnie z ideą Nemomona każdy użytkownik dorzuciłby swoje koncepcje, zebralibyśmy je w jedną listę i powstałby całkiem użyteczny dokument.
2. Nie jestem pewien czy dobrze interpretuje odpowiedzi Bludgeona i Andura ale zdaje się że są one sprzeczne. Więc dalej nie wiem... Jeśli wróg przeniesie po przegranej walce mojego dobrego poszukiwacza na cmentarz to utracę kolejny punkt życia?
3. Świetnie. Dzięki.
4. Dzięki Andur - proste i klarowne. Choć może niespecjalnie użyteczne w praktyce ;]

Bludgeon - odnośnie "witam" - zdawałem sobie sprawę z łamania zasady językowej ale postanowiłem zaryzykować w nadziei, że zostanie to niezauważone. Nie tym razem jak widać... ;]


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22089
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Bobołak pisze:2. Nie jestem pewien czy dobrze interpretuje odpowiedzi Bludgeona i Andura ale zdaje się że są one sprzeczne. Więc dalej nie wiem... Jeśli wróg przeniesie po przegranej walce mojego dobrego poszukiwacza na cmentarz to utracę kolejny punkt życia?
Nie. Po przegranej jakiejkolwiek walce Twoja tura natychmiast się kończy. Przeniesienie jest extra efektem, który zachodzi na koniec Twojej tury, kiedy już nic nie możesz zrobić.

Ditch oznacza porzucić kartę na obszar.

===

Jakieś konkretne pomysły na te keywordy? :)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5930
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Nemomon pisze:Ditch oznacza porzucić kartę na obszar.
Tak przypuszczam, ale nigdzie to nie jest wprost napisane.


What a view.

ODPOWIEDZ