Wyrzucanie zaklęć

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Diesel0o0 [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: sobota 22 cze 2013, 22:15
Lokalizacja: Legnica
Płeć:

Wyrzucanie zaklęć

Post autor: Diesel0o0 »

Witam,
podczas gry w Talismana spotkałem się z takim problemem:
Czy można rzucać zaklęcia w "powietrze", czyli jeśli mamy regenerację zaklęć i aktualne nam się nie podoba, lub nie możemy skorzystać z jego efektu, to rzucamy je na nic i dobieramy kolejne?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22089
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Cześć,

Nie. Każde Zaklęcie musi wywrzeć swój efekt, nie można go rzucić w ciemno. Jeżeli więc np. masz 4 punkty Życia, to nie możesz rzucić Uzdrowienia; jeżeli nikt nie posiada Przyjaciół, to nie możesz rzucić Mesmeryzmu &c.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 30
Kontakt:

Post autor: Łosiu »

Mam rozdwojenie - pytasz o MiM czy o TMiM? Bo w MiMie są Czary, a nie Zaklęcia.
Odpowiem zgodnie z działem, w którym się znajdujemy. Instrukcja (9:3) rzecze tak:
"Poszukiwacz nie może pozbywać się Czarów, chyba że ma ich więcej niż to wynika z jego Mocy"
i dalej (9:6):
"Czar może zostać użyty (rzucony) tylko w sposób zgodny ze wskazówkami, umieszczonymi na jego Karcie. Po rzuceniu Czaru i po wygaśnięciu jego efektu, reprezentująca go Karta odkładana jest na stos Kart już użytych."
Żeby efekt miał jak wygasać, musi nastąpić. Poza tym "wskazówki" umieszczone na karcie mówią często (nie chce mi się teraz sprawdzać, czy zawsze) np. "możesz rzucić w dowolnym momencie gry na siebie lub innego Poszukiwacza", czyli musisz obrać cel.
EDIT:
A, no już przesunięte ;)


Diesel0o0 [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: sobota 22 cze 2013, 22:15
Lokalizacja: Legnica
Płeć:

Post autor: Diesel0o0 »

Gram w TMiM.

Mogą wystąpić jeszcze pewne sprzeczności, np.: gdy posiadam zaklęcie Alchemia. Jest napisane, że mogę zamienić DOWOLNĄ liczbę posiadanych przedmiotów w złoto. I pytanie- czy w tym wypadku dowolną liczbą może być 0? Z logicznego punktu widzenia istnieje zbiór zera przedmiotów, więc jest to dość kontrowersyjne. Co o tym sądzicie?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22089
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Nie, "dowolną" oznacza "minimum 1".


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 30
Kontakt:

Post autor: Łosiu »

To jest już wkraczanie w ostrą filozofię matematyki ;) To prowadzi do pytania o naturę i istnienie liczb ;) Ale mniejsza o to.
Generalnie moim zdaniem to by było odrzucenie Zaklęcia.


ODPOWIEDZ