2 Rumaki ?

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
r4d3k [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 29
Rejestracja: niedziela 10 lut 2013, 14:48
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

2 Rumaki ?

Post autor: r4d3k »

Zaciekawiła mniej jedna opcja w moim topicu niestety został zamknięty, mianowicie 2 rumaki dodają bazowe punkty magii 2 razy jeśli zechcę użyć 2 ? I jeszcze jedna rzecz odnośnie czarów, jak rzucam zaklęcie na początku swojej tury i odrazu dopieram nowe to nadal jest początek tury ? Bo dobrałem zaklęcie które mogę rzucić tylko na początku tury ?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

r4d3k pisze:Zaciekawiła mniej jedna opcja w moim topicu niestety został zamknięty, mianowicie 2 rumaki dodają bazowe punkty magii 2 razy jeśli zechcę użyć 2 ?
Tak, jeżeli masz kilka Rumaków, to możesz (według zasad) z nich wszystkich skorzystać.
r4d3k pisze:jak rzucam zaklęcie na początku swojej tury i odrazu dopieram nowe to nadal jest początek tury ? Bo dobrałem zaklęcie które mogę rzucić tylko na początku tury ?
Różni ludzie różnie to interpretują. Dla mnie, jako MtGowca, "początek tury" trwa dotąd, aż nie powiem, iż ta faza się skończyła i przechodzę do fazy ruchu. Czyli według mnie możesz rzucić tyle Zaklęć na początku tury, ile chcesz.

Ale inni ludzie uważają, iż początek tury jest ulotny i można skorzystać tylko z 1 efektu "na początku tury".
r4d3k pisze:w moim topicu niestety został zamknięty
Było do mnie napisać PW, to bym otworzył. ;)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Rebelix
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 384
Rejestracja: sobota 05 kwie 2008, 22:26
Lokalizacja: Łódź
Płeć:

Post autor: Rebelix »

Jeśli chodzi o rzucanie czarów na początku tury to swojego czasu myślałem i grałem tak jak Nemo to opisał wyżej. Aczkolwiek to rzeczywiście doprowadzało do sytuacji kiedy ktoś ze zdolnością typu "zawsze musisz posiadać minimum jedno zaklęcie" potrafił narzucać niemałą liczbę zaklęć.

Dlatego od jakiegoś czasu zasadę z instrukcji brzmiącą: "Gracz może rzucić tyle czarów ile posiadał na jej początku" traktuję jako: "Gracz może rzucić tyle czarów ile posiada w momencie gdy jego tura się rozpoczyna".

To znaczy, że wróżka która rozpoczyna turę z 2 zaklęciami może rzucić tylko 2 zaklęcia w czasie tej tury mimo iż po rzuceniu ostatniego natychmiast dobiera następne. Ponieważ jest odgórny limit posiadania maksymalnie 3 zaklęć sprowadza się to do tego, że można rzucić 3 zaklęcia w ciągu swojej tury (przy 1 zaklęciu podczas nieswojej tury).

Należy zauważyć, że jest to moja własna interpretacja i nie idzie ona w zgodzie ze wszystkimi przepisami, dla przykładu:

Mędrzec w swojej turze rzuca swoje ostatnie zaklęcie. Rozpoczyna swoją następną turę bez zaklęć co oznacza, że w tej turze nie może rzucić żadnego zaklęcia mimo iż na początku tury zgodnie ze specjalną zdolnością może 1 zaklęcie dobrać które to zgodnie z FAQ może rzucić w tej turze, u mnie jednak nie może.

Zapewne dla wielu osób taki sposób wyda się zbyt ograniczający ale dla mnie to tylko trochę ogranicza poszukiwaczy z "łatwym dostępem do zaklęć" które uważam za nieco mocniejsze w porównaniu z resztą poszukiwaczy.


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 4899
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Post autor: abubu »

Rebelix... gram identycznie... Ogranicza jakąś postać ale balansuje rozgrywkę w ogóle. Przy postaciach magicznych nie ma już bezmyślnego ładowania czarami byle tylko się ich pozbyć i zdobyć to na które się czeka.


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
macafa6
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 8
Rejestracja: czwartek 07 mar 2013, 06:17
Lokalizacja: 3miasto
Płeć:

Post autor: macafa6 »

Pomyłka w interpretacji aktualnie obowiązujących zasad.


ODPOWIEDZ