Tajemne Wrota + Jaskinia Czarownika

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
myc [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: sobota 29 gru 2012, 20:55
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 35

Tajemne Wrota + Jaskinia Czarownika

Post autor: myc »

Witam Wszystkim,

Po przypominaniu sobie zasad z nową wersją nie zrozumiałe są dla mnie dwie rzeczy:

1. Tajemne Wrota.

"Poszukiwacz może próbować otworzyć Wrota tylko, jeśli tym samym
ruchem zdoła jeszcze wkroczyć na obszar leżący za nimi (Równiny
Grozy)."

Nie wiem czy dobrze to odczytuje... czyli jeżeli rzucę np 4 i mój ruch skończy się na polu "Tajemne Wrota" tzn ze nie mogę ich przekroczywszy w tej lub następnej torze ?

Czy będę mógł przejść tylko przez wrota jak wyrzucę 5 i mój ruch będzie mógł się skończyć na Równinach grozy ? (oczywiście po drodze stosując się do zasad sforsowania/otwarcia wrót)

2.Jaskinia Czarownika

". Jeśli Poszukiwacz wykona jakieś zadanie, a później ponownie trafi na
obszar Jaskini Czarownika, może się podjąć kolejnego zadania"

W jakim celu żeby uzyskać 2 talizman ? po co ?

Czy jeżeli będę miał już jakieś zadanie od od czarownika i stanę ponownie na to pole mogę wylosować nowe zadanie by zmienić obecne ?

P.S
Jaki dodatek proponujecie pod kątek największej ilości i najciekawszych kart przygód użytecznych w podstawie tak by urozmaicić rozgrywkę :)[/i]


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 4902
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Post autor: abubu »

Witamy na forum!

ad1. zgodnie z instrukcją (itp) jeżeli jesteś oddalony od wrót o np. 4 pola to aby próbować otworzyć je, musisz rzucić za ruch co najmniej 5. Jeżeli rzucisz 4 to badasz obszar wrót ciągnąc kartę (lub spotykając poszukiwacza jeżeli tam jest i się zdecydujesz). W kolejnej turze wystarczy, że rzucisz 1 za ruch i możesz próbować wchodzić.

ad2. generalnie można grać wg taktyki "pozbieram wszystkie talizmany i mnie gońcie" :) Więc odpowiadając - tak, właśnie po to. Jednak z pomocą przychodzą dodatki ze specjalnymi nagrodami (zamiast talizmanu). Co do ilości zadań to powinno być w instrukcji (nie pamiętam), jeżeli jednak nic na ten temat nie ma - to możesz mieć ich ile chcesz, jednak pamiętając, że należy je wykonać jak tylko nadarzy się ku temu okazja (tzn. mając za zadanie pokonać wroga, nie możesz się im wymykać do czasu wypełnienia zadania).

ad.ps. żniwiarz (niestety niedostępny na chwilę obecną) lub inny mały dodatek (królowa lodu, pani jeziora lub aktualnie wydany wilkołak) ... wszystkie są warte posiadania.


myc [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: sobota 29 gru 2012, 20:55
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: myc »

Dziękuję za szybka odp :)

Czyli idąc według tej zasady jeżeli jestem oddalony o 4 pola od "Tajemne Wrota" i wyrzucę 6 to znaczy ze tez mogę wejść pomimo że suma ruchów pozwoli pójść dalej niż Równiny grozy ?

Bo brzmi to trochę wbrew zasadą z instrukcji:

"Poszukiwacz może próbować otworzyć Wrota tylko, jeśli tym samym
ruchem zdoła jeszcze wkroczyć na obszar leżący za nimi (Równiny
Grozy)."

Ale może to jest kwestia złego przetłumaczenia lub złej interpretacji.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22086
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

myc pisze:Czyli idąc według tej zasady jeżeli jestem oddalony o 4 pola od "Tajemne Wrota" i wyrzucę 6 to znaczy ze tez mogę wejść pomimo że suma ruchów pozwoli pójść dalej niż Równiny grozy ?
Tak. Nadplanowe punkty ruchu przepadają, a Ty zatrzymujesz się na Równinie Grozy.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5930
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

myc pisze:W jakim celu żeby uzyskać 2 talizman ? po co ?
Dowolnym jaki chcesz. Żeby inni gracze nie mieli albo żeby na złoto przetopić albo żeby być zabezpieczonym przed gniewem Cadorusa itd.


What a view.

ODPOWIEDZ