utrata ostatniego punktu życia a zapobieganie

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
DracoPL [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 15 gru 2012, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

utrata ostatniego punktu życia a zapobieganie

Post autor: DracoPL »

Cześć,

wczoraj mieliśmy spór o zasady, więc proszę o pomoc w wyjaśnieniu.

Wyobraźmy sobie sytuację:

Moja postać ma 1 ostatni punkt życia. Mam czar przywrócenie ( czar można rzucić w dowolnym momencie na wybranego gracza i zapobiega on utracie punktu życia ).

Jeden z graczy losuję kartę plaga ( wszyscy gracze tracą 1 punkt życia ).

Czy w tym momencie mogę rzucić czar przywrócenie ?

1. tak, ponieważ można to zrobić w dowolnym momencie i zapobiegam utracie punkty życia.

2. nie, w momencie wylosowania karty tracę ostatni punkt życia i moja postać ginie, więc nie mogę już rzucić czaru.

Która wersja jest prawidłowa ? I czy to samego tyczy się innych czarów, umiejętności czy przedmiotów które mogą w dowolnym momencie uleczyć postać ?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22088
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Cześć,

1. Możesz rzucić w dowolnym momencie, a więc także tuż przed badaniem karty.

BTW, jesteś pewien, że to pytanie dotyczy Talismana, a nie dajmy na to Magicznego Miecza?


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5621
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Rogo »

Jest różnica między zapobieganiem utracie życia, a przywracaniem życia. Jeśli coś zapobiega, to można tego użyć nawet tracąc ostatni punkt. Jeśli natomiast coś ma efekt przywrócenia życia (leczenia), to niestety trup się nie wyleczy i czegoś takiego trzeba użyć wcześniej ;)

Przywrócenie - to nie brzmi jakby miało zapobiegać utracie punktu, lecz go przywrócić po tej stracie - dokładna treść karty by się przydała to ocenilibyśmy jednoznacznie.


Ja nawet nie mam Talismana.

DracoPL [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 15 gru 2012, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: DracoPL »

Nemomon pisze:Cześć,

1. Możesz rzucić w dowolnym momencie, a więc także tuż przed badaniem karty.

BTW, jesteś pewien, że to pytanie dotyczy Talismana, a nie dajmy na to Magicznego Miecza?
Tak, czar Przywrócenie pochodzi z dodatku Podziemia ( sprawdziłem na liście kart w dodatkach ).

Niestety nie mam przy sobie tej karty, została u kolegi, postaram się za jakiś czas zamieścić pełną treść.
1. Możesz rzucić w dowolnym momencie, a więc także tuż przed badaniem karty.
Czyli gdybym w tym przykładzie miał czar Uzdrowienie, to mogę go rzucić tuż przed badaniem karty, czyli po wyciągnięciu jej ze stosu, ale przed rozpatrzeniem efektu utraty 1 punktu życia ? Czy jednak wyciągnięcie karty jest równoznaczne z jej badaniem i postać zginęła i nie mogę już rzucić czaru tuż przed rozpatrzeniem efektu?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22088
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Przywrócenie
Zaklęcie
Możesz rzucić to Zaklęcie
w dowolnym momencie na
któregokolwiek Poszukiwacza lub
Przyjaciela. Zapobiegasz utracie
przez Poszukiwacza punktów
Życia lub śmierci Przyjaciela.

Więc tak, możesz rzucić przed badaniem plagi (a raczej Zarazy - bo karty o nazwie Plaga w TMiM nie ma).
DracoPL pisze:Czyli gdybym w tym przykładzie miał czar Uzdrowienie, to mogę go rzucić tuż przed badaniem karty, czyli po wyciągnięciu jej ze stosu, ale przed rozpatrzeniem efektu utraty 1 punktu życia ? Czy jednak wyciągnięcie karty jest równoznaczne z jej badaniem i postać zginęła i nie mogę już rzucić czaru tuż przed rozpatrzeniem efektu?
Uzdrowienie
Zaklęcie
Możesz rzucić to Zaklęcie
w dowolnym momencie (na
siebie lub innego Poszukiwacza).
Poszukiwacz, na którego zostało
rzucone to Zaklęcie, odzyskuje
początkową wartość Życia.

Tu bym się przychylił do interpretacji Rogo - żeby się wyleczyć musisz żyć. Przywrócenie zapobiega śmierci, jest więc Zaklęciem prewencyjnym, a Uzdrowienie niestety leczącym.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

DracoPL [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 15 gru 2012, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: DracoPL »

Ok, dzięki za odpowiedzi.

Mam jednak pewną wątpliwość:
Nemomon pisze: Więc tak, możesz rzucić przed badaniem plagi (a raczej Zarazy - bo karty o nazwie Plaga w TMiM nie ma).
Idąc tym tokiem rozumowania, czy nie można powiedzieć, że rzucam Uzdrowienie przed badaniem Zarazy, jestem uzdrowiony i dopiero wtedy tracę punkt życia ?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22088
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Efekt badania Zarazy jest natychmiastowy - wszyscy tracą 1 punkt Życia. Przywrócenie (oraz Ocalenie) działają minimalnie inaczej - rzucasz je w momencie, w którym miałbyś zginąć i tym samym zapobiegasz swojej śmierci.


====

Na ostatnim turnieju MiMa w Malborku ja oraz kolega Paweł graliśmy Jasnowidzami - najpotężniejszym Poszukiwaczem w całej serii MiM, MM oraz TMiM (chyba tylko Książę z MM jest jeszcze potężniejszy). Obaj zginęliśmy. Paweł miał Uzdrowienie, którego nie mógł rzucić. Ja z kolei miałem Weryfikację oraz Przeistoczenie - dwa najpotężniejsze Czary ever. Też nie mogłem ich rzucić.

Czasem więc można mieć nawet Uzdrowienie w ręku i być uber i zginąć ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

DracoPL [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: sobota 15 gru 2012, 11:51
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: DracoPL »

Dzięki, to rozwiało moje wszystkie wątpliwości :-)

==

Nie wiedziałem, że są turnieje w TMiMa :-D
Ostatnio zmieniony sobota 15 gru 2012, 15:24 przez DracoPL, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22088
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Akurat to był turniej MiMa (który nota bene odbył się niecały miesiąc temu), aczkolwiek dawno temu organizowałem także turniej TMiMa. Myślę, że raz na jakiś czas jakieś turnieje będą się pojawiać ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

ODPOWIEDZ