Sztyletowanie Orientalnego Smoka

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Darkmaster [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 30 maja 2008, 12:38
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 34

Sztyletowanie Orientalnego Smoka

Post autor: Darkmaster »

Na początek opisy kart:
Zabójca:

Kod: Zaznacz cały

Kiedy atakujesz innego Poszukiwacza lub istotę, możesz próbować ją zasztyletować. Nie możesz podjąć takiej próby, jeśli to ty zostaniesz zaatakowany przez innego Poszukiwacza. Próba zasztyletowania przebiega jak zwykła walka z tym, że twój przeciwnik nie dodaje do swej Siły wyniku rzutu kością. Jeśli pokonasz w ten sposób swojego przeciwnika, musisz mu odebrać 1 punkt życia - nie możesz wziąć złota, ani Przedmiotów.
Orientalny Smok

Kod: Zaznacz cały

Siła 6, Moc 6
Orientalny smok pozostanie na tym obszarze, dopóki ktoś go nie pokona. Jeśli twoja Siła jest niższa od twojej Mocy, musisz wdać się z nim w walkę. W przeciwnym razie, musisz wdać się z nim w walkę psychiczną [...].
Zabójca, którego Siła jest wyższa od mocy wchodzi na pole z już odkrytym smokiem i chce go zasztyletować. Zgodnie z kartą Poszukiwacza i logiką, sztyletowanie przebiega jak walka zwykła (z użyciem Siły), jednak w tym przypadku karta Smoka nakazuje walkę psychiczną (z użyciem Mocy). Czy w tej sytuacji Zabójca może sztyletować, czy też musi wdać się w walkę psychiczną?

W przypadku wylosowania przez Zabójcę Orientalnego Smoka sprawa wydaje się prosta - to Smok atakuje Poszukiwacza, więc nie ma możliwości sztyletowania - pozostaje tylko walka psychiczna.

Co myślicie na ten temat? :)


Awatar użytkownika
sardo
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 145
Rejestracja: czwartek 07 paź 2010, 17:42
Lokalizacja: Wieliczka
Płeć:
Wiek: 27

Post autor: sardo »

Zabójca może sztyletować i odkrytych wrogów i tych których wylosuje. W Talismanie nie ma różnicy między atakowaniem Wroga, a atakiem Wroga na nas. Tylko może to zrobić podczas walki {co w Talismanie oznacza walkę na Siłę (walka psychiczna - na Moc, jakakolwiek walka - walka na Siłę lub Moc)}.
Więc najpierw się określa ze zdolności Orientalnego Smoka do której walki dochodzi, no a potem Zabójca może zdecydować się na sztyletowanie (o ile dojdzie do walki).

Zatem w tym przypadku, który podałeś, dochodzi do walki psychicznej i Zabójca nie może sztyletować ;)


ODPOWIEDZ