Cios Psioniczny

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Cios Psioniczny

Post autor: Kufir »

Witam.
Nie wiem czy był już ten problem poruszany czy nie ale...


Na karce zaklęcia Cios Psioniczny pisze iż do wartości swojej siły możemy dodać wartość swojej mocy.


Jednak w intrukcji na przykładzie Czarnoksiężnika pokazano iż z użyciem tego zaklęcia wolno nam dodać jedynie POCZĄTKOWĄ wartość mocy. Jest to istotna różnica.
Jak sprawa wygląda w angielskiej wersji ?


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Możesz rzucić to Zaklęcie na
siebie tuż przed rozpoczęciem
walki. Do końca tej walki dodaj
początkową wartość swojej
Mocy do swojej Siły.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
7Tristan
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 729
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 09:43
Lokalizacja: La Verna
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: 7Tristan »

Dokładnie tak jak napisał Nemo.


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Możesz rzucić to Zaklęcie na
siebie tuż przed rozpoczęciem
walki. Do końca tej walki dodaj
początkową wartość swojej
Mocy do swojej Siły.

I znowu wychodzą "kosmetyczne" zmiany jakie ma dodruk Talizmana.
Przecież w pierwszej wersji pisze :

Możesz rzucić to Zaklęcie na
siebie tuż przed rozpoczęciem
walki. Do końca tej walki dodaj wartość swojej
Mocy do swojej Siły.

Kosmetyczna różnica ?NIE SĄDZE!!!!!
Zasadnicza różnica, ale nikt --CENZURA-- nie może tych KOSMETYCZNYCH zmian wymienić bo i po co.


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Zdecydowanie za mocno się Kufir denerwujesz...


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Artownik »

Ponosi cię Kufir, przecież to znana sprawa, a błąd wynika tylko z tego względu, że tekst jest zerżnięty ze starego MiMa, gdzie właśnie taki (i błędny) był zapis.


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5614
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Rogo »

a czy w instrukcji nie ma wyraźnego zapisu że WARTOŚĆ Siły/Mocy to to samo co Siła/Moc z początku gry? Bo mi się wydaje, że coś o tym było wspominane, a jeśli tak, to ta zmiana jest kosmetyczna ;)
I serio Cię trochę za bardzo ponosi ;P


Ja nawet nie mam Talismana.

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina
Posty: 3400
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Kaktus+ »

Nie chcę być niegrzeczny Kufir, ale najprościej będzie jeżeli sam zakupisz "poprawionego" Talizmana i się przekonasz.

Zmiany w kilku kartach, jak napisał Art, doskonale znanych i na forum przedyskutowanych to czysta kosmetyka.
Prawda jest taka, że mało kto kupi specjalnie nowego Talizmana, tylko by mieć poprawione kilka kart...
Ostatnio zmieniony wtorek 20 paź 2009, 21:43 przez Kaktus+, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Ciężko zapamiętać które zmiany są planowane przez twórców gry a które są wynikiem złego tłumaczenia. Nie rozumiem czemu nikt nie może napisać jakiegoś FAQ do starej Magii i Miecz w ktorym beda zawarte zmiany z dodruku wersji podstawowej. Owe zmiany kosmetyczne wcale takie nia sa (Zaklęcie przypadek, cios psioniczny i ... no właśnie co jeszcze zmieniono ?)


Kpina.


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

A może zaczniesz grać tak, jak jest na kartach zapisane? Nie będziesz musiał się martwić jakimiś FAQami. Skoro masz taką wersję, iż dodaje całą Moc, to graj tak, iż dodaje całą Moc.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

A może po prostu napiszcie jakie są zmiany w dodruku?

Nie o to chodzi aby grać z błędami. Dodatki się zazębiają i nie mam zamiaru wyrabiać sobie złego nawyku aby po jakimś czasie się ich oduczać i starą kartę interpretować inaczej.


Obrazek
Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Artownik »

No nie mogę po prostu..

Kufir, przecież jasno było powiedziane, że listy zmian nie będzie.

Możliwe że brak takiej listy został stworzony, aby naciągnąć ludzi nie mających pojęcia o tych zmianach, możliwe że zostało to z góry narzucone przez FFG, albo po prostu nie chcą się przyznać, że było jednak trochę błędów (na pewno w dobrym świetle by to ich nie ukazało).

Nie rozumiem tylko czemu ciągle tutaj o tym gadasz, jak tu nikt z Galakty nie zagląda przecież :roll:

Jak Ci to nie pasuje, to napisz do nich, ale po co to się tak denerwować - szkoda zdrowia ;)


arcanuss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 30
Rejestracja: środa 30 sty 2013, 18:59
Lokalizacja: Tczew
Płeć:

Post autor: arcanuss »

Mam nadzieję, że ktoś tu jeszcze zajrzy, gdyż kompletnie nie rozumiem waszego oburzenia na Kufira. Sam wchodzę dopiero do świata gier planszowych i dopiero co zakupiłem Talizman Magię i Miecz. Szewskiej pasji dostaję czytając tak tragicznie napisaną instrukcję. I momentem kiedy zamknąłem ją i rzuciłem w kąt było właśnie dojście do przykładu z zaklęciem ciosu psionicznego. Na karcie wyraźnie jest napisane, że dodajemy wartość mocy. A wartość mocy to moc początkowa i moc nabyta w późniejszym okresie. Tymczasem na przykładzie w instrukcji widzimy coś zupełnie innego... Myślałem, że tłumacz się walnął, ale w angielskiej instrukcji jest podobnie. Zatem proszę nie bagatelizować sprawy i nie pisać o jakichś kosmetycznych niedociągnięciach. Po prostu są błędy utrudniające rozgrywkę.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5921
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

arcanuss pisze:ale w angielskiej instrukcji jest podobnie.
Chyba czytalismy inne instrukcje (po angielsku). W mojej wyraźnie jest napisane że dodajemy "craft value". A craft value to wartość wydrukowana na karcie poszukiwacza, nie zmodyfikowana przez żetony, przedmioty, itp.


What a view.

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5921
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Nemomon pisze:A może zaczniesz grać tak, jak jest na kartach zapisane? Nie będziesz musiał się martwić jakimiś FAQami. Skoro masz taką wersję, iż dodaje całą Moc, to graj tak, iż dodaje całą Moc.
Właśnie dlatego nigdy nie kupiłbym talizmanu po polsku. Czysty masochizm jak dla mnie.


What a view.

Awatar użytkownika
aduko
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 49
Rejestracja: poniedziałek 07 sty 2013, 10:14
Lokalizacja: Warszawa [Nowy Sącz]
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: aduko »

I tak jest na karcie ciosu psionicznego w aktualnej wersji gry.


arcanuss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 30
Rejestracja: środa 30 sty 2013, 18:59
Lokalizacja: Tczew
Płeć:

Post autor: arcanuss »

Faktycznie, jest craft value, przepraszam. Nie wiedziałem, że ten zwrot odnosi się do wartości na karcie i porównałem same liczby z obrazka i opisu.


ODPOWIEDZ