Gnilec

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HRABIA GENERAŁ LORD [Autor tematu]
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 302
Rejestracja: niedziela 30 sie 2009, 20:27
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

Gnilec

Post autor: HRABIA GENERAŁ LORD »

Na karcie napisane jest:
"Ten straszliwy żywy trup wysysa Siłę. Musisz stoczyć z nim walkę psychiczną, a jeśli przegrasz - stracisz 1 punkt Siły. Gnilec pozostanie na tym obszarze, aż ktoś go pokona."

I teraz pytanie:
Tracimy pkt Siły czy pkt Siły i pkt Wytrzymałości?

Ja zawsze grałem tak, że traci się tylko Siłę, ale dziś przy grze przypomniało mi się, że gdzieniegdzie w podobnych sytuacjach było napisane np. "tracisz pkt mocy nie tracąc pkt wytrzymałości" i teraz już nie jestem pewny.

Jak wy gracie?


Tyle miałem do powiedzenia.

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5718
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Zawsze grałem tak że jeśli jakiś wróg coś robił nietypowego, to był to dodatkowy efekt do normalnie przeprowadzanej walki - ze wszystkimi tego konsekwencjami.


What a view.


Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 3070
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 41
Kontakt:

Post autor: stave »

Cóż dla mnie ta Karta jest jasna - tracisz punkt Siły i tyle - nigdzie nie ma napisane jakoby miało by być inaczej, czy na owej Karcie czy w instrukcji. Można do tego dorobić, że niby jest to specjalny efekt itd i tracimy punkt Wytrzymałości - ale jak dla mnie to już zmiana zasady działania tej Karty.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21934
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

Mnie także się przypomina, iż na Gnilcu było napisane (a przynajmniej jestem pewien, że na moim jest), iż traci się Siłę, zamiast Wytrzymałości. Jedynie Wrogowie z WKO mieli dodatkowe efekty, że i życie, i SIłę.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Cóż, konsekwencje walki, to kwestia nieco niedoprecyzowana w MiMie.

Mimo wszystko powinno się grać tak, że jest to dodatkowy efekt.

Chociażby ze względu na walkę z kilkoma Wrogami naraz.


EDIT:
Nemomon pisze:Mnie także się przypomina, iż na Gnilcu było napisane (a przynajmniej jestem pewien, że na moim jest), iż traci się Siłę, zamiast Wytrzymałości.
Coś mi się wydaje, że jednak nie.

Nie mam MiMa pod ręką, ale retusze potwierdzają, że jednak takiego zapisu nie ma.



Awatar użytkownika
Korczyk
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Uczestnik Zjazdów
Posty: 430
Rejestracja: sobota 10 lis 2007, 15:21
Lokalizacja: Żywiec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Korczyk »

Zgadzam się ze stavem.
HRABIA GENERAŁ LORD pisze:gdzieniegdzie w podobnych sytuacjach było napisane np. "tracisz pkt mocy nie tracąc pkt wytrzymałości"
Ale i bywało podkreślane w innych sytuacjach także to, że oprócz dodatkowej straty normalnie tracimy, jak zwykle, wytrzymałość. A tu tak nie jest napisane. Jest taki zapis np. na karcie Chińskiego Smoka z tego samego dodatku, co Gnilec „Przegrywając, tracisz nie tylko 1 punkt Wytrzymałości, ale również jeden magiczny Przedmiot
(jeśli masz)”.

No więc, ja bym interpretował zapis na karcie jako stratę samej Siły, bo to jest właśnie jego odmienność od innych wrogów, że czego innego pozbawia. Jednakże rzecz należałoby doprecyzować zaznaczając, że nie tracimy wytrzymałośći, w MiM 1,5 - takie jest moje zdanie.

[ Dodano: Sro Lip 28, 2010 10:28 pm ]
Artownik pisze:Chociażby ze względu na walkę z kilkoma Wrogami naraz.
Trochę nie rozumiem. Art, jakbyśmy mieli napotkać ich załużmy dwóch na raz, jednego Gnilca, drugiego przeciętnego ducha, wówczas tracimy także Wytrzymałość poza Siłą, którą wysysa Gnilec, wtedy ta strata jest podwójna. Ale tak, jak jest sam Gnilec, to jest sam; dlaczego by więc zasady miały uwzględniać obecność innych, gdy jest sam?



Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Nie podoba mi się szczerze mówiąc takie podejście. Jeszcze zależy jak kto gra.

Wydaje mi się, że większość graczy stosuje zasadę, że jak przegrywa walkę z dwoma Wrogami na raz, to traci tylko 1 punkt Wytrzymałości.

No a teraz co zrobić w sytuacji jak walczy się z Gnilcem i jeszcze jakimś Wrogiem i przegrywa walkę?
Każdy wybiera co mu wygodniej stracić?

Albo jeszcze dziwniej, gdy walczy się i z Gnilcem i z Chińskim Smokiem. :?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21934
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

Artownik pisze:Wydaje mi się, że większość graczy stosuje zasadę, że jak przegrywa walkę z dwoma Wrogami na raz, to traci tylko 1 punkt Wytrzymałości.

No a teraz co zrobić w sytuacji jak walczy się z Gnilcem i jeszcze jakimś Wrogiem i przegrywa walkę?
Każdy wybiera co mu wygodniej stracić?
Nie widzę w tym problemu Mój Przyjacielu. Niezależnie, czy by grali, iż za kilu Wrogów traci się 1 punkt Wytrzymałości, czy też by grali, że za każdego Wroga traci się osobny punkt Wytrzymałości, to w Twoim przypadku straciłbym i 1 punkt Siły (przegrana z Gnilcem) i 1 punkt Wytrzymałości (przegrana z drugim Wrogiem).
Artownik pisze:Albo jeszcze dziwniej, gdy walczy się i z Gnilcem i z Chińskim Smokiem. :?
Także nie ma problemu. tracimy 1 punkt Wytrzymałości, 1 punkt Siły oraz 1 Przedmiot.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie
Posty: 1227
Rejestracja: piątek 19 gru 2008, 00:46

Post autor: Hellhound »

Potwierdzam zdanie większości. Przegrana z Gnilcem - utrata punktu Siły (bez straty Wytrzymałości), przegrana z Gnilcem i innym wrogiem - utrata punktu Siły i Wytrzymałości.



Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina
Posty: 3400
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Kaktus+ »

Cóż, ja gram w ten sposób, że czy się stoi czy się leży, po przegranej walce Wytrzymałość się należy. Po prostu jest ciekawiej i zawsze gdy gracz przegra walkę czy to z Wrogiem czy z poszukiwaczem, ciutkę krwi zostawić musi i kropka.
Jeżeli pisze tak jak w Gnilcu, ten punkcik jest jedynie dodatkową karą za przegranie starcia. Po prostu kwestia utrudnienia rozgrywki, nie nadinterpretacji karty.
Ostatnio zmieniony piątek 30 lip 2010, 11:48 przez Kaktus+, łącznie zmieniany 1 raz.




Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »

Zgodnie z zasadami nadrzędnymi do zasad ogólnych są zasady z kart. Zatem idąc zgodnie z instrukcją moim zdaniem powinno się tracić tylko 1 punkt Siły.


Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3374
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Misiek »

To by pisało stracisz punkt Siły, a nie Wytrzymałości, zapis z karty nie ingeruje w instrukcję. Ktoś wie czemu odpowiada ta karta w talismanie 1/2ed?




Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »

Ale nie jest napisane, że tracisz poza Wt. Zawsze, jeżeli zachodzą specyficzne warunki przegranej/zwycięstwa, na karcie znajduje się szczegółowy opis. A tutaj nie ma nic o Wytrzymałości.


Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Posty: 660
Rejestracja: poniedziałek 01 cze 2009, 16:42
Lokalizacja: Danzig-Osowa
Płeć:
Wiek: 28
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

No tak, i Siła i Wytrzymałość. Choć to ciekawe, kiedy są powtory zabierające coś nietypowego. Można to nawet wytłumaczyć w ten sposób, że Gnilec nie zadaje raz jak miecz czy nawet piorun, ale osłabia organizm. Zwłaszcza, że zabierajac i SIłe i Wytrzymałość zabiera 2pkt... co zrównałoby go z Hydrą. A chyba jakiś tam duch o Mocy 2 nie jest tak potężny jak Hydra o sile 7?


Obrazek

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21934
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

Nie mam pod ręką teraz starego Mima i nie chce mi się szafek wertować, ale wydaje mi się, że to o tych dwu Wrogach rozmawiamy:

Obrazek


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3374
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Misiek »

Więc w walce z cieniem nie tracimy wytrzymałości, ale z ghastem tak.

edit

Wcześniej nie zdążyłem wstawić odpowiednika z MM, tu też jest zapis jak w Talismanie o braku utraty Życia.

Obrazek




Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Jasno jest widać, że jednak miała to być tylko strata punktu Siły.

Jednak wciąż chciałbym jeszcze się odnieść do tego co Nemo napisał.

Jeśli są dwaj Wrogowie, to po przegranej za każdego występują konsekwencje, normalnie traci się punkt Wytrzymałości. Gnilec będąc tu wyjątkiem ma zmieniony typ konsekwencji na stratę punktu Siły (zamiast Wytrzymałości).

Zakładając grę, iż po stracie walki z dwoma Wrogami tracimy tylko 1 punkt Wytrzymałości (a sądzę, że większość tak gra), stajemy przed nie lada dylematem - czy stracić punkt Wytrzymałości za drugiego Wroga, czy punkt Wytrzymałości, a więc punkt Siły za Gnilca?

Dlatego też uważam, że straty inne niż punkt Wytrzymałości powinny być zawsze dodatkowe i obowiązywać bez względu na to ilu Wrogów brało udział. Tak jest po prostu uczciwiej.



Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3374
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 39

Post autor: Misiek »

Artownik pisze:Jasno jest widać, że jednak miała to być tylko strata punktu Siły.
Na czym to widać? W dwóch pozostałych grach jest warunek o nie traceniu wytrzymałości, w MiMie nie ma. Jeśli twórcy chcieli, aby Gnilec odbierał tylko Siłę, to błędnie to zapisali/przetłumaczyli.




Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Wklejam tutaj opis dwóch losowych Wrogów z MiMa:

Smok
"Od pewnego czasu tę okolicę terroryzuje smok, który pozostanie tu, aż ktoś go pokona."

Lew
"Lew poluje tu na wszystko i wszystkich. Pozostanie na tym Obszarze aż ktoś go pokona."


I teraz raz jeszcze wracamy do opisu Gnilca:

"Ten straszliwy żywy trup wysysa Siłę. Musisz stoczyć z nim walkę psychiczną, a jeśli przegrasz - stracisz 1 punkt Siły. Gnilec pozostanie na tym obszarze, aż ktoś go pokona."

Ten dodatek do zapisu nie jest czymś normalnym. Tym bardziej, że wiadomo, iż to walka psychiczna.
Chodzi tu o to, że starcie z Gnilcem nie jest normalne i karta opisuje cały jego przebieg od początku do końca, łącznie z konsekwencjami przegranej.

Karty, które Nemo wkleił też o czymś świadczą.



Awatar użytkownika
Korczyk
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Uczestnik Zjazdów
Posty: 430
Rejestracja: sobota 10 lis 2007, 15:21
Lokalizacja: Żywiec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Korczyk »

Otóż to Art. Ubiegłeś mnie, ale żeby pokazać, że miałem coś podobnego na myśli, wkleję więc i swoją wypowiedź:
Karta GNILEC pisze:Musisz stoczyć z nim walkę psychiczną,
a jeśli przegrasz - stracisz 1 pnnkt Siły.
I kropka! Jest powiedziane co, jeżeli przegramy? Jest. Czy została zaznaczona inna konsekwencja niż w przypadku przeciętnego Wroga? Została ze wszech miar.



Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie
Posty: 1227
Rejestracja: piątek 19 gru 2008, 00:46

Post autor: Hellhound »

Zgadzam się z Korczykiem. Jest jasno opisane co się dzieje w przypadku przegranej walki. Tracimy punkt siły i na tym koniec.



Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Stwierdze, że jest to "jasno opisane" to już lekkie przegięcie. Sam fakt, że ta dyskusja wyszła, jasno ukazuje, że opis jest lipny, bo stwarza wątpliwości, a nie powinien.
Karty powinny mieć zawsze jednoznaczną interpretację.


Cała argumentacja jest i tak zaledwie prawdopodobna. Nie sposób udowodnić, że jest tak i koniec.

Ja, nie patrząc na budowę opisów innych Kart, z miejsca bym powiedział, że traci się i punkt Siły i Wytrzymałości, zresztą tak zawsze grałem.



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5503
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Rogo »

Czciciel Smoków: "Jeżeli, przegrałeś, a na planszy znajduje się Kamień Ofiarny, tracisz punkt Wytrzymałości i (...)"
Chiński Smok: "Przegrywając, tracisz nie tylko 1 punkt Wytrzymałości, ale również (...)"

Przykładów można mnożyć -> gry traci się i punkt Wytrzymałości i coś jeszcze, jest to zawsze jasno zaznaczone :P


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina
Posty: 3400
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Kaktus+ »

Rogo pisze:Czciciel Smoków: "Jeżeli, przegrałeś, a na planszy znajduje się Kamień Ofiarny, tracisz punkt Wytrzymałości i (...)"
Chiński Smok: "Przegrywając, tracisz nie tylko 1 punkt Wytrzymałości, ale również (...)"

Przykładów można mnożyć -> gry traci się i punkt Wytrzymałości i coś jeszcze, jest to zawsze jasno zaznaczone :P
Roguś ;) ma rację. Jednak gram tak jak Artownik, zawsze traci się punkcika, niezależnie od tego, czy oprócz tego tracimy coś jeszcze jak Siłę, Moc, Przedmiot, Czar, whatever. Po prostuj jest ciekawiej.
Przyznać aczkolwiek należy, że utrata punkt Wyt. po przegranej walce jest niejako domyślna i Gnilec stanowić może jedynie wyjątek, gdyż nie zabiera wyt., a Siłę.




ODPOWIEDZ