Spadek siły i mocy poniżej poziomu startowego

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kymil [Autor tematu]
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 140
Rejestracja: piątek 01 maja 2009, 20:47
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:
Wiek: 38

Spadek siły i mocy poniżej poziomu startowego

Post autor: kymil »

Czy gracie na zasady, w których siła i moc mogą spaśc poniżej poziomu startowego? Ostatnio testowaliśmy zasadę, że te współczynniki mogą spaśc poniżej poziomu startowego, tylko mamy wątpliwości, czy mogą one osiągnąc zero i wtedy postac umiera. Chcemy wypracowac jakieś w miarę spójne reguły przed następną sesją MiM-a.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21695
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

Oryginalnie, są tylko dwie karty, które przewidują spadek parametrów poniżej stanu początkowego. Są to Mumia z Miasta oraz Symbiot z Kosmicznej Otchłani. Jednakże, z powodu generalnego zakazu spadku wartości parametrów poniżej startowych, generalnie nie bylo jakiś oficjalnych zasad związanych z posiadaniem Siły/Mocy = 0. Na Mumii czytamy, iż "aż ci jej zabraknie i umrzesz". Więc można to traktować jako generalną zasadę, iż mając Siłę równą 0, to nasz Poszukiwacz umiera. Kart, które powodują spadek Mocy ponad wartość startową nie ma, jeżeli jednak by uznać, że istnieją, to także uważam, iż po osiągnięciu wartości 0, nasz Poszukiwacz powinien zostać odrzucony, jako, że jest tak głupi, iż nie jest samodzielnie zdolny do normalnego życia (jedynie wegetuje jak roślina).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
HRABIA GENERAŁ LORD
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 302
Rejestracja: niedziela 30 sie 2009, 20:27
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

Post autor: HRABIA GENERAŁ LORD »

Prawda, tylko SYMBIOT no i MUMIA. Z tym, że z MUMIĄ to podejrzewam, że ktoś się pomylił i chodziło o WYTRZYMAŁOŚĆ i ja gram w taki sposób. Ale fakt faktem na karcie napisane jest SIŁY.

Przy okazji mam pytanie:
Gdy SYMBIOT zostaje naszym przyjacielem to tracimy punkt SIŁY i zyskujemy 3 MOCY. Co się dzieje z punktami gdy tracimy SYMBIOTA? Jak wy postępujecie w takim przypadku? Wiem, że punktów, które otrzymujemy od przyjaciół nie zaznaczamy żetonami, ale wydaje mi się, że SYMBIOT powinien być wyjątkiem. Jak wy to traktujecie?


Tyle miałem do powiedzenia.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »



Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

To ja tylko powiem, że byłbym przeciwny schodzeniu poniżej wartości startowych, jeśli gra się bez żadnych dodatków autorskich i modyfikowanych zasad (szczególnie odnoszącej się do szybkości przyrostu siły).

Autorzy ustanowili w taki właśnie sposób minimalną wartość cech, aby gracze o totalnym pechu nie zostawali zbytnio w tyle i aby nie dochodziło do nadmiernego rozwarstwienia poziomu Poszukiwaczy. Jest to dość sensowna zasada.


Co do SYMBIOTU:
Wydaje mi się, że kluczowym elementem jest tu spadek Siły poniżej wartości startowej, połączony z nazwą Przyjaciela - Symbiot łączy się z naszym organizmem, dzięki czemu mamy podniesioną Moc, ale wymaga to energii, co skutkuje stałą utratą Siły.
Gdy Symbiot zostaje odłączony, to tracimy dodatkową Moc, ale wymagana Siła do jej trzymania też nie jest zużywana, więc "z powrotem odzyskujemy" utracony wcześniej punkt Siły.
Przynajmniej wydaje mi się, że tak jest najsensowniej. :-k



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21695
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

Artownik pisze:Co do SYMBIOTU:
Wydaje mi się, że kluczowym elementem jest tu spadek Siły poniżej wartości startowej, połączony z nazwą Przyjaciela - Symbiot łączy się z naszym organizmem, dzięki czemu mamy podniesioną Moc, ale wymaga to energii, co skutkuje stałą utratą Siły.
Gdy Symbiot zostaje odłączony, to tracimy dodatkową Moc, ale wymagana Siła do jej trzymania też nie jest zużywana, więc "z powrotem odzyskujemy" utracony wcześniej punkt Siły.
Przynajmniej wydaje mi się, że tak jest najsensowniej. :-k
Hmm, niby SeSim zapodał jakiś temat, ale będę szczery i powiem, że nie chce mi się czytać tego starego trupa, więc swoje 3 grosze wspomnę tutaj. Jako, że jestem wielkim fanem WKO, to i często w niego gram, to i Symbiota zdarza się wyciągnąć. Zawsze z nim grałem, iż to jest bardziej Zdarzenie, a nie Przyjaciel, znaczy, że tracimy ten jeden punkt Siły, Symbiot nam o tym przypomina, ale zyskujemy 3 punkty Mocy w punktach, nie w instrukcji karty, a więc, nawet jeżeli stracimy Symbiota, to nasze 3 punkty Mocy wciąż są z nami.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina
Posty: 3398
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Kaktus+ »

ostatnie 4 partie gramy właśnie w ten sposób, że można zejść z Mocą oraz Siłą poniżej wartości bazowej. Niby niezgodnie z instrukcją, ale zabawa jest przednia i śmiertelność znacznie poszła w górę, gdyż jeżeli wartość dowolnej cechy Siły/Mocy/Wytrzymałości (ostatnia to oczywista oczywistość) wyniesie 0, postać ginie. Gra się przyjemnie, nie powiem, aczkolwiek jest dużo trudniej i zdecydowanie łatwiej o zgon.
Osobiście proponuję zagrać jedną partię i się samemu przekonać. Jak się nie spodoba, wracamy do oryginalnych zasad i po sprawie.




Awatar użytkownika
kymil [Autor tematu]
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 140
Rejestracja: piątek 01 maja 2009, 20:47
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: kymil »

Kaktus, a gracie z Krainą Umarłych, czy nie? Bo widzisz, w Krainie Umarłych ciągle się traci albo pkt Siły, Mocy lub Wt - tak w skrócie.
JAk lądujesz w KU to masz od nowa 4 punkty Wt, które możesz stracić. Jak stracisz te 4 WT w KU, to umierasz naprawdę.
Jak wyjdziesz masz tyle WT ile zdołałeś zachować. I wtedy znowu, stracisz wszystkie WT, to znowu wędrujesz do KU. I zastanawiam się czy ten dodatek nie powoduje, że umrzeć naprawdę można TYLKO, gdy Twoje pkt Siły lub Mocy spadną do zera...



Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »

Co do symbiota to ja bym sprawdził w oryginalnej drugiej edycji, może mamy tutaj do czynienia ze zwyczajowym błędzie w tłumaczeniu. Ja grałem tak jak to zawsze jest z Przyjaciółmi. Jest przyjaciel - jest bonus. Nie ma przyjaciela - nie ma bonusu. Tak jest zgodnie z zasadami.


Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina
Posty: 3398
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Kaktus+ »

kymil pisze:Kaktus, a gracie z Krainą Umarłych, czy nie?
Nie, gram bez KU gdyż po prostu nie chce mi się kleić znowu kart. Nie wiem, jak jest tam rozwiązana kwestia utraty Mocy czy Siły, przedstawiłem jedynie przykładowy sposób na rozgrywkę.
Swoją drogą, ostatnio stosując się do w/w reguł, rozpocząłem grę Wróżką. Po jakiś 3 turach kolega zdobył Różdżkę Zniszczenia i potraktował mnie tym przedmiotem. Cóż...zakończyłem grę 8-[




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21695
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Post autor: Mały Nemo »

SeSim pisze:Co do symbiota to ja bym sprawdził w oryginalnej drugiej edycji, może mamy tutaj do czynienia ze zwyczajowym błędzie w tłumaczeniu. Ja grałem tak jak to zawsze jest z Przyjaciółmi. Jest przyjaciel - jest bonus. Nie ma przyjaciela - nie ma bonusu. Tak jest zgodnie z zasadami.
Obrazek

Niby wychodzi na Twoje, nie ma Przyjaciela, to i nie ma punktów (dodatnich i ujemnych). Tylko wtedy co to za symbiot? Symbioty przyczepiają się do organizmu matki na stałe, a po odczepieniu z reguły umierają. A ten tutaj jest jak wędrowna kurtyzana ;)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Artownik »

Nemomon pisze:A ten tutaj jest jak wędrowna kurtyzana ;)
Ciekawe porównanie. :biggrin:

Ale jedno muszę powiedzieć - rysunek oryginału jest FATALNY, naprawdę to jakiś bezmózg rysował.
Nie powinno się nawet patrzeć nawet na takie rysunki, bo jeszcze może dojść do degeneracji umysłu :mrgreen:

A co do samego Symbiotu, rzeczywiście trochę dziwnie to wychodzi, no ale jak sam Nemo powiedziałeś, jest to Przyjaciel, a nie Zdarzenie.



Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »

O cizusicku.... Patrząc na to to to... coś po raz kolejny dziękuję Sferze, że zrobiła własny projekt graficzny! :)


Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

ODPOWIEDZ