Ropucha

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Magii i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 3070
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 42
Kontakt:

Post autor: stave »

SeSim pisze:Instrukcja na karcie powinna być nadrzędna w stosunku do zasad w instrukcji papierowej.
No właśnie SeSim dlatego jest to jedna z tych kwestii, która poruszam zanim zaczniemy grac, aby później nie było żadnych problemów - że ktoś czegoś nie powiedział i takie tam. Dla przykładu co byś powiedział na sytuację gdy ktoś trafia do Ciemnicy i później przez mały niefart rzuca tylko kostka aby móc uciec. --- niby prosta sytuacja pytanie czy podczas pobytu w Ciemnicy może rzucać Czary? --- taka sytuacji mi sie kiedyś przytrafiła.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5517
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Rogo »

Oczywiście, że może rzucać Czary - to nie jest nigdzie zabronione :P
SeSim pisze:No niby tak, ale z drugiej strony instrukcje kart wyraźnie zaznaczają w jakich sytuacjach oni odchodzą. Instrukcja na karcie powinna być nadrzędna w stosunku do zasad w instrukcji papierowej.
W tej instrukcji na Karcie po prostu chodzi o to, że sami Cię nie zostawią i Ty tak po prostu nie możesz ich zostawić (nawet nie kupując im prezentu u Sprzedawcy Pamiątek - aczkolwiek ten przypadek to kwestia sporna :P), ale Cyklop może ich pożreć, mogą normalnie wpaść do Przepaści, a jak nagle się zamienisz w Żabkę, to pomyślą, że zniknąłeś i zasmuceni, że ich zostawiłeś usiądą i poczekają na kogo innego :P

Tak ja to sobie interpretuję :P


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:
Kontakt:

Post autor: SeSim »

stave, skoro nigdzie nie jest napisane, że w Ciemnicy nie można rzucać czarów to można :) Toż to oczywiste :D


Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member

Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 3070
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 42
Kontakt:

Post autor: stave »

Słuchaj ja wiem, że jest to oczywista oczywistość to była z mojej strony tylko dygresja do tematu, bo niestety dla niektórych nie wszystko jest oczywiste dlatego napisałem tenże banalny przykład zapomniałem dodać, ze znam odpowiedź :mrgreen: Wtedy gralismy w wiekszą ilościa osób i sie pojawił z takiej oczywistości problem na szczescie ja tam dowodziłem , no ale z 15 minut straciliśmy na gadanie heh.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Posty: 3071
Rejestracja: niedziela 03 lip 2005, 12:55
Lokalizacja: Kraków
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: HunteR »

Moim zdaniem można spokojnie rzucać czary w ciemnicy (a nuż masz jakąś teleportację czy coś i dzięki temu możesz zwiać? :P ). Za to kwestia 'wkurzających przyjaciół' i zamiany w ropuchę jest dosyć sporna. Niby dołączają jako przyjaciele więc powinni cię opuścić ale z drugiej nie są to typowi przyjaciele. Szczerze mówiąc sam nie wiem i uważam to za ciekawy problem. Osobiście przychylam się do opcji z opuszczeniem przyjaciół ale jednak wciąż nie jestem do końca przekonany czy tak faktycznie powinno być.


[tu był obrazek, ale zepsuli forum]

Awatar użytkownika
yabollo
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 67
Rejestracja: czwartek 06 sie 2009, 14:24
Lokalizacja: Kraków
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: yabollo »

Katiusha pisze:Beast, a jaki ma kolor rewers Twojej planszy? Może granatowy? Bo może w 2 ed też były różne wydania Ropuch w zależności od wersji i czasu druku.
Kati, ja mam drugą edycję Magii (obrazek głównego pudełka poniżej), mam granatowy rewers głównej planszy i Ropuchę mam z opisem, który zamieściłaś.


BTW Wersja z opisem jest rewelacyjna. Tak jak pisaliście: Na 3 tury stałeś się mały, oślizły i rechoczesz... :) Coś pięknego ;)


Obrazek


Poszukiwacz to rzeczownik, a rzeczownikami rządzą przypadki...

ODPOWIEDZ